Woerdenaar verbreekt alle records polsstokverspringen in Zegveld

Afgelopen zaterdag werd er weer gesprongen op de Zegveldse schansen tijdens het Hollands Kampioenschap Polsstokverspringen.

Elke springer werk naar een moment in het seizoen toe om zichzelf te overtreffen. Psychisch naar de wedstrijd toeleven en keihard trainen met maar één doel voor ogen: jezelf bewijzen op het juiste moment. Voor veel polsstokverspringers is het Hollands Kampioenschap zo’n moment. Een wedstrijd waar je kunt schitteren tussen de grote namen die allemaal Hollands kampioen willen worden.

En zichzelf overtreffen en schitteren, dat deden ze op de schansen in Zegveld.

Jaco verbreekt alle records

Nog nooit sprong een polsstokverspringer zo ver als vandaag. 22.21 meter sprong Jaco de Groot uit Woerden. Hij is daarmee Hollands kampioen en verbreekt het Nederlands record.

Nog nooit sprong iemand boven de 22 meter. Veel mensen zagen de sprong van Jaco tijdens het Hollands Kampioenschap. Het verbreken van het record was al lang binnen handbereik, want de Groot springt al lang heel goed. Het laatste stond op 21.64 meter.

“Onvoorstelbaar!” reageert Jaco. “Dat het zover was had ik niet gedacht. Hij bleef recht en dan zit je bovenin de stok. Dan weet je dat het heel ver is. Wat een wedstrijd!”

Ook andere springers gingen boven de 21 meter. “Ik moest wel laten zien dat ik beter ben”, lacht Jaco. “Hier train je een heel jaar voor. Ik ben heel gelukkig!”

Het NK polsstokverspringen is 26 augustus in Jaarsveld. Het jaar erop wordt het kampioenschap in Zegveld gehouden.

Foto´s: Alex de Kuijper