Staatssecretaris Van Rijn: Zorg bij Careyn nu niet in gevaar

Staatssecretaris Van Rijn: Zorg bij Careyn nu niet in gevaar

De continuïteit van de zorg bij Careyn loopt op korte termijn geen gevaar. Wel loopt de zorginstelling financiële risico’s, die de Nederlandse Zorgautoriteit nauwlettend in de gaten houdt. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Utrechtse kamerleden van de SP en PVV wilden weten hoe Careyn, die vestigingen heeft in de hele provincie Utrecht, er precies voor staat. De zorgorganisatie kampt al langer met financiële problemen en ook zijn er grote zorgen over de kwaliteit van de zorg en de organisatie. De inspectie zit er bovenop en komt over een paar weken met een nieuw oordeel over de situatie bij Careyn.

Om de tuin

Van Rijn ontkent in zijn brief dat de inspectie door Careyn om de tuin wordt geleid, zoals eerder gesuggereerd werd. “De IGZ geeft zelf aan niet belemmerd te worden in haar werk en het kunnen komen tot een goed oordeel over Careyn”, schrijft hij.

De inspectie zou volgens hem bovendien grondig te werk gaan. “Alle bezoeken bij Careyn ter beoordeling van de aanwijzing zijn onaangekondigd. Careyn is vooraf niet op de hoogte welke locaties door de IGZ bezocht worden en wanneer. Daarnaast ontvangt de IGZ resultaatverslagen en worden gesprekken gevoerd met onder andere de cliëntenraad, de verpleegkundige adviesraad en de Raad van Bestuur”, zegt Van Rijn.

Adequaat

Over de beoordeling van de kwaliteit van de zorg verwijst Van Rijn naar de inspectie. “Het is aan hen om te bepalen of de kwaliteit en de veiligheid van bewoners adequaat is, ook als er vakantiekrachten aanwezig zijn.”

Ook de lokale partij  VVD in Woerden stelden de problemen bij Careyn al aan de orde.