Stakingsacties bij Jumbo gaan door

De stakingsacties bij de distributiecentra van Jumbo in Woerden gaan door. Het personeel staakt voor een CAO met meer salaris, een lagere werkdruk en meer vaste banen.

“We gaan door met staken tot er actie wordt ondernomen om in gesprek te gaan met Jumbo”, aldus Debbie van Leiden, FNV.

Publieksactie

Vanmiddag voeren de medewerkers een publieksactie uit. Bij verschillende filialen van Jumbo gaan medewerkers de staking onder de aandacht brengen.

“Ze gaan bij de filialen van Jumbo de klanten informeren over de staking. Ze gaan uitleggen waarom ze staken om zo bij het winkelend publiek duidelijk te maken wat we met de acties willen bereiken.”

Rechter

Vorige week donderdag spande de supermarktketen een kort geding aan tegen de acties van de bonden. De rechter besloot toen dat de acties mogen doorgaan. Volgens FNV en CNV zijn de acties gerechtvaardigd volgens het actierecht, omdat de onderhandelingen met Jumbo waren stukgelopen en Jumbo niet ingaat op de eisen van de bonden.

Ze eisen een betere CAO met onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent voor de 3500 medewerkers en meer vaste banen. Jumbo voerde vorige week eenzijdig een loonsverhoging van 1,5 procent door.

Jumbo schermde met eerder gemaakte afspraken met de bonden om iets te doen aan het verschil tussen de relatief hoge lonen bij Jumbo ten opzichte van andere bedrijven in de branche. De bonden vonden dat die afspraken niet bindend waren.

Landelijk

Morgen is er een landelijke stakingsbijeenkomst in Woerden.