Tankstation van de toekomst staat in Woerden

Het tankstation van vroeger, waar je naast brandstof alleen kleffe broodjes en kauwgom kon kopen, zal snel verdwijnen. Dat bleek tijdens het Nationale Tankstationcongres in Houten. In Woerden is net het tankstation van de toekomst geopend, met allerlei nieuwe snufjes. DiVers is daarmee het voorbeeld voor de veranderingen in de branche.

“Hier kun je de was laten doen, en zelfs laten strijken, je auto laten wassen door een butler en we hebben een complete bloemenwinkel aan boord”, zegt Henk van Os van tankstation DiVers aan de Europalaan in Woerden. Twee maanden geleden opende het nieuwe tankstation. “We zijn nu letterlijk tien keer zo groot als een jaar geleden.”

Het nieuwe tankstation gaat uit van een ander concept. “We verkopen niet alleen meer brandstof. De tijd dat je daarmee je geld verdiende, die is voorbij”, zegt Van Os. Hij maakte in de jaren negentig mee dat er elk jaar meer auto’s kwamen. “Groei was de norm, nu zien we dat we in een krimpende markt bezig zijn. Dan moet je je strategie aanpassen.”

Hete Lucht

Er is nog wel een automatiek in het nieuwe tankstation, maar dan één waar de snacks niet in vet zijn gefrituurd, maar in hete lucht. “Een nieuwe uitvinding van een Woerdens bedrijf. Wij zijn de eerste plek waar deze nieuwe machines zijn geïnstalleerd”, zegt Henk van Os.

De tankhouder erkent dat de nieuwe faciliteiten fikse investeringen hebben gevergd. “Maar we hebben 27 jaar ervaring in deze branche. Je kunt dan wel echt aan zien komen dat het op de oude manier niet meer lukt. We moeten veranderen.”