Thomas van Midden wint slotstuk Nationale Competitie

Thomas van Midden wint slotstuk Nationale Competitie

Vlistenaar Thomas van Midden heeft afgelopen zaterdag in It Heidenskip de finale van de Pollepleats Nationale Competitie gewonnen. Op een mooie zomeravond kwam hij tot een afstand van 20.49 meter, waarmee hij Jaco de Groot (Kamerik) nipt voor bleef. Laatstgenoemde werd wel winnaar van het klassement en gaat daardoor als topfavoriet naar het Nederlands Kampioenschap, welke aankomende zaterdag zal plaatsvinden in Zegveld. Derde werd Nard Brandsma (Workum) die in zijn laatste sprong tot 20.08 kwam.

Bij de dames was het een spannende strijd tussen de kopvrouwen van Holland en Friesland: Dymphie Baas-Van Rooijen (Oudewater) en Marrit van der Wal (It Heidenskip). Baas-Van Rooijen was bij aanvang van de wedstrijd leidster in het klassement, echter wist zij dit niet vast te houden. Haar Friese collega sprong tweemaal over de 16-meter, waardoor zij de overwinning in de wedstrijd en het klassement opeiste. In de wedstrijd werd Sigrid Bokma (Hindeloopen) tweede met een afstand van 15.36 meter. Baas-Van Rooijen kwam tot 14.65 meter en kwam hiermee tot een derde plaats.

De volledige juniorengroep bestond uit Hollandse springers en Reinier Overbeek (Benschop) liet nogmaals zien wie de baas is in die groep. Waar hij bij de wedstrijd maandag in Burgum nog tot een nieuw Nederlands junioren-record kwam (21.38 meter), was zijn afstand in It Heidenskip 17.93 meter. Dit was ruim verder dan Daniel Cluistra (Haastrecht – 16.66 meter) en Bas van Leeuwen (Woerden – 16.14 meter).

In de jongensklasse was het wederom een erg spannende strijd om de titel. Peter Faber (Oldehove) verraste in zijn tweede sprong met een nieuw persoonlijk record (17.77 meter). De gevestigde toppers werden hierdoor aan het werk gezet en Guus Hoogland (Montfoort) had hier als eerste antwoord op. Met 17.43 meter deed hij direct goede zaken voor het klassement. De Friese kopman Rutger Haanstra (It Heidenskip) kon hier met 17.62 meter een goede afstand tegenover zetten. Guus Hoogland nam de hoofdprijs van het Pollepleats Nationale Competitie klassement mee naar huis. Femke Rispens (Niehove) is de te kloppen vrouw op het Nederlands Kampioenschap aankomende zaterdag. In It Heidenskip kwam zij tot een nieuw persoonlijk record van 16.19 meter, wat ook een schansrecord betekende. De Hollandse meisjes konden geen rol spelen in de wedstrijd, Laura Maaijen kwam met 13.84 meter niet verder dan een vierde plaats. Het Nederlands Kampioenschap zal aanstaande zaterdag 31 augustus om 14.00 uur van start gaan in Zegveld.

Geen Hollands succes op Nederlands Kampioenschap Jeugd

Zaterdag werd er in It Heidenskip ook gesprongen om het Nederlands Kampioenschap voor de Jeugd. Door files begon de wedstrijd een kwartier later, maar de omstandigheden waren bijzonder goed. De Hollandse jeugdspringers konden echter niet goed genoeg omgaan met de schans waar zij nog nooit eerder sprongen.

Ferran Houdijk (Polsbroek) kwam tot een derde plaats bij de jongens van 11 en 12 jaar (10.04 meter). Daarmee kwam hij bijna een halve meter minder ver dan winnaar Mads Tolsma (Berlikum). Bij de meisjes van 11 en 12 jaar was het Nikita van Dijk (Kamerik) die naar huis wist te gaan met een prijs. Met een afstand van 8.24 meter ging ook zij naar huis met het brons. Het verschil was niet groot, maar Jeltske Terpstra (Tzum) kwam tot een afstand van 8.46, waarmee zij de titel pakte. De beste prestatie van een Hollandse springer kwam op naam van Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat). Bij de meisjes tot en met 10 jaar kwam zij tot een afstand van 8.04 meter, was maar nipt minder was dan winnares Vienne van de Knaap (IJlst – 8.10 meter), die zij pas in haar laatste sprong neerzette.

Verslag en foto: PB Holland