Wat zit er in de Woerdense ondergrond?

Wat zit er in de Woerdense ondergrond?

De gemeente Woerden heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Samen met bewoners, bedrijven en kennisinstellingen werkt de gemeente aan een langetermijnplan om dit in de jaren te realiseren. In de video hieronder is te zien hoe groot de impact van gasveld Papekop onder de stad Woerden is. Het olie- en gasveld ligt 1600 tot 1900 meter diep. Er passen ongeveer zes Eiffeltorens tussen het Papekopveld en de oppervlakte.

2030 Klimaatneutraal

Woerden heeft het doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De gemeente werkt daarom samen met inwoners en ondernemers aan plannen voor een toekomst zonder fossiele brandstoffen als olie en gas. Een van die plannen is een duurzaam energieaanbod als alternatief voor de ontwikkeling van het Papekopveld. Het Woerdense college nodigt de Minister uit om hierover ook op bestuurlijk niveau afspraken te maken. Dit past naar de mening van het college ook binnen de doelstelling van de landelijke Structuurvisie Ondergrond: “Duurzaam, veilig en efficiënt gebruik van bodem en ondergrond, waarbij benutten en beschermen met elkaar in balans zijn”.

Gaswinning

In de ontwerpstructuurvisie van het Rijk krijgt aardgas als minst vervuilende fossiele brandstof een belangrijke rol toegekend in de energietransitie. Wanneer dit gas veilig kan worden gewonnen, zou het volgens de structuurvisie wenselijk zijn om het aanwezige gas uit de Nederlandse bodem te winnen, inclusief de kleine (gas)velden. In haar reactie geeft de gemeente Woerden aan dit niet verantwoord te vinden en maatschappelijk onuitvoerbaar, zeker als het gasveld, zoals in Woerden, onder een woonwijk van 10.000 inwoners ligt. De verminderde productie in Groningen kan er bij lange na niet mee worden opgevangen. Ook blijkt uit de opgedane ervaringen dat er wel degelijk risico’s aan kleven en dat het leidt tot maatschappelijke onrust. Gaswinning biedt ook geen perspectief voor de lange termijn. Daarom pleit Woerden voor stimulerende maatregelen om sneller over te kunnen gaan op duurzame energie. Gas en olie vanuit de kleine velden, waaronder het Papekopveld, kunnen dan in de grond blijven.