Van Rossem over Woerdense parkeergarage: “Dit is de leukste ooit”

Maarten van Rossem bezocht afgelopen week Woerden en was vol lof over de parkeergarage. Voor het programma Van Rossem Vertelt van RTV Utrecht bezocht de Utrechter de parkeergarage om meer over de Romeinse tijd in Woerden te weten te komen. De hele uitzending is te bekijken op RTV Utrecht.

Romeinen in Woerden

40 jaar geleden werd in Woerden een Romeins schip in de klei gevonden. Een platbodem, een vrachtschip, de ‘Woerden 1’. Dat schip bleek niet op zichzelf staand. In de jaren erna werden in totaal 7 schepen in kaart gebracht. De laatste, de ‘Woerden 7’, werd 15 jaar geleden op een plek gevonden waar een parkeergarage werd gebouwd. Maarten van Rossum hoorde dat die parkeergarage is omgebouwd tot ‘parkeermuseum’ of drive-in museum. Reden om samen met archeoloog Tom Hazenberg te praten over wat deze vondsten ons de afgelopen jaren hebben geleerd.

Terwijl het winkelend publiek langs loopt in de Castellumgarage, staan Maarten en Tom tussen de resten van de ‘Woerden 7’. Het originele achtersteven van het schip ligt tentoongesteld naast de parkeerautomaat.

“De grootste concentratie vondsten van schepen in heel Europa zijn in deze omliggende 25 kilometer terug gevonden. Dat komt door de kleigrond en doordat de rivier die hier vroeger liep, de Rijn, nu een andere loop heeft. Daardoor ligt het allemaal onaangeroerd al 2000 jaar hier in de grond”, aldus Tom.

Roeien

Langs de oude loop van de Rijn liep de grens van het Romeinse Rijk, dwars door Bunnik, Utrecht en Woerden. Om die grens te verdedigen werden hier forten gebouwd: castella. Om die forten te bouwen werd tufsteen, een lichte poreuze steensoort, vanuit Duitsland via de rivier de Rijn hier naartoe gehaald.

Tom: “We dachten altijd dat deze teruggevonden schepen werden gebruikt om eenmalig stroomafwaarts te varen met dat tufsteen. En dat het hout van de boot dan ook werd gebruikt om hier forten mee te bouwen.” Maarten luistert aandachtig terwijl hij even met z’n handen het 2000 jaar oude wrak aanraakt. “Toch wel leuk, even de geschiedenis in deze garage aanraken.”

Tom vervolgt: “Maar op dit schip, de ‘Woerden 7’, zijn gaten en uitsparingen voor roeispanen gevonden. En door het hout te analyseren hebben we uitgevonden dat het schip met Nederlands hout is gemaakt. Dat betekent dat ze ook stroom opwaarts konden en dus dat ze hier vooral als vrachtschepen hebben gevaren. En dat er waarschijnlijk een levendige handel was.”

Maarten en Tom lopen nog een tijdje door de parkeergarage alwaar Tom Maarten van alles vertelt over de ontdekkingen die de gevonden schepen met zich mee brachten. Kijk op RTV Utrecht de hele uitzending van ‘Van Rossem Vertelt’.