Met Villa Berlage zet Radix&Veerman markant gebouw neer

Met Villa Berlage zet Radix&Veerman markant gebouw neer

Na een lange tijd van voorbereiding werd maandag 11 april de feestelijke paal geslagen van Villa Berlage. Dit unieke pand met 27 appartementen verrijst op een eveneens unieke locatie in Waterrijk. “Het is een passend en markant herkenningspunt in de villawijk,” aldus Erik Veerman.

Alle bewoners van de verkochte woningen konden vooraf hun naam schrijven op de 13 meter lange heipaal die maandag om 15.30 uur de grond in ging. “Naast de hoofdentree is een hoge gemetselde schijf, de raampartijen liggen verdiept in de gevel, het bevat rollagen en het metselwerk is in halfsteens blokverband,” somt Veerman een aantal kenmerken op, maar niet alles is in stijl. “We vonden dat er in die strakke gevels wel balkons moesten komen en een flinke overstek van het dak om het onderhoud voor de bewoners minimaal te houden. Daar hebben de architecten Theo Malschaert en Jeroen Markusse van Lugten Malschaert Architecten goed naar geluisterd. Het heeft zodoende de uitstraling van een chalet, een grote villa, passend in de villawijk.

Veel variatie

Villa Berlage ligt op de kruising Adenauerlaan – Marshalllaan met de entree aan de Marshalllaan. In de ‘villa’ bevinden zich 27 appartementen, verspreid over vier verdiepingen met op de derde verdieping drie appartementen en twee penthouses en helemaal bovenin een penthouse, bouwnummer 27. De verkoop startte aanvankelijk in 2011, maar door de crisis kwam het project op een laag pitje te staan. De laatste tijd ging het hard. “Er zijn bij Groenendael Makelaardij nog maar enkele appartementen te koop,” laat Veerman weten. “Dat zijn de bouwnummers 1 en 8 type Dotterbloem en 26 type Fonteinkruid. Toevallig in drie verschillende prijsklassen, nog voor elk wat wils.” Er zijn appartementen bij met 1 slaapkamer maar ook met 3 slaapkamers en een studeerruimte. “Ieder appartement heeft iets unieks. Er zijn appartementen met beneden een tuintje, of een dakterras boven de parkeergarage, of met inpandige balkons aan verschillende zijden. Een gevarieerde mix aan oppervlakte, prijs en indeling dus.”

Prachtig uitzicht

Ook de inrichting van de appartementen kent veel variatie, te zien in de luxe brochure en in de toonzaal van Keukenontwerpers Woerden aan de Oudelandseweg waarboven Radix & Veerman kantoor houdt. “In hun toonzaal hebben wij de woonkamer van bouwnummer 26 ingericht zodat belangstellenden een beter beeld krijgen. Zo zie je heel goed hoeveel ruimte er is voor een zit- en een eethoek.” De meubels en accessoires komen van Vallen Living die toekomstige bewoners kan adviseren over de inrichting. Op een van de wanden is een foto aangebracht van het uitzicht dat je daadwerkelijk vanuit dit appartement hebt. “Je kijkt uit over het water richting het Vierwoudstedenmeer met daarachter de Cattenbroekerplas.” In het showappartement is ook te zien wat de gevelsteen is, welke keuken mogelijk is, wat voor sanitair er komt, wat de keuze is aan tegels en kranen. “Via het meerminderwerk kunnen mensen wijzigingen in de plattegrond doorvoeren zoals andere binnendeuren, en opteren voor extra wandcontactdozen.”

Unieke bouw

In december 2015 kregen de kopers hun appartement op naam. Vanaf toen verrichtte Radix & Veerman voorbereidende werkzaamheden. “Grond uitgraven voor de kelder en het aanleggen van de damwand hiervoor, uitmeten van de 235 heipalen en het voorboren hiervan om zo min mogelijk trilling te veroorzaken.” De omwonenden zullen ongeveer 1,5 week last hebben van het heien, verwacht Veerman. Het bedrijf is blij met dit unieke project dat toch wel heel anders is dan de andere werken die ze uitvoeren. “Er zitten wat bijzonderheden in waar we bij de bouw extra aandacht aan moeten schenken,” licht hij toe. “Denk aan het verdiepte metselwerk, het centrale trappenhuis, het verhoogde binnenterrein boven de stallinggarage. Sommige appartementen hebben daar een parkeerplaats, andere op het buitenterrein. Alles moet nauwkeurig met elkaar in verbinding staan. Leuk om te bouwen straks.”

Villa berlag Woerden
De 27 appartementen waaruit Villa Berlage bestaat, zijn stuk voor stuk heerlijk ruim (95 – 227m2) en comfortabel en beschikken allemaal over een tuin, terras of balkon.

 

Specialist in nieuwbouw

Radix & Veerman is echt gespecialiseerd in nieuwbouw. “Dat begon al met onze opa die 75 jaar geleden samen ging werken met Radix. Hij was eigenlijk broeder in het ziekenhuis en toen de oorlog uitbrak kon hij kiezen: werken voor de Duitsers of voor zichzelf beginnen. Het werd dat laatste.” De Radixtak zit er al lang niet meer bij. Op dit moment zijn vader Piet Veerman en zijn zoons Erwin, Oscar en Erik de gezichten van Radix & Veerman. En ze hebben het druk. “Het was even wat minder tijdens de crisis, maar nu lijkt het of we in het andere uiterste terecht zijn gekomen.” Onlangs zijn ze gestart met twee projecten in Utrecht en konden ze het Woerdense project Bij de Watertoren afronden. Dat zouden aanvankelijk zes herenhuizen worden maar daarvoor was door de crisis onvoldoende belangstelling. “We zijn er in geslaagd de uitstraling van de herenhuizen te behouden en er benden- en bovenwoningen van te maken, twaalf in totaal.”

Nu staat Villa Berlage in de startblokken. Naar verwachting zullen de eerste bewoners hier in najaar 2017 intrekken. Op http://www.villa-berlage.nl  is alle informatie te vinden en hier kunt u ook de luxe brochure downloaden.

Radix & Veerman

Radix & Veerman Woerden

Oudelandseweg 27
3443 AC Woerden
T 0348-412204
F 0348-412204
E info@radixveerman.nl
I http://radixveerman.nl

 

Tekst: Winny van Rij
Fotografie: Lakerveld Fotodesign