Vraag en antwoord rondom de komst van vluchtelingen

Vraag en antwoord rondom de komst van vluchtelingen

Komen er vluchtelingen naar Woerden?

De gemeente is verplicht een door het Rijk vastgesteld aantal statushouders te huisvesten. Dit zijn vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning. De gemeente verwacht dat dit aantal de komende twee jaar zal oplopen tot 400. Daarvoor zoekt ze een oplossing. Daarnaast wil de gemeente onderzoeken of het mogelijk is opvang te realiseren voor 400 vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. Deze opvang wordt door het COA verzorgd.

Hoelang, wanneer en waar komen statushouders?

Voor de zomervakantie komen er geen (extra) statushouders naar Woerden. De raad gaat pas in juni definitief akkoord.

Wel is duidelijk dat er voldoende politieke draagvlak is. Het idee is om 250 mensen in Woerden zelf te huisvesten en in elk van de dorpen gemiddeld 50. De gemeente gaat dus op zoek naar geschikte locaties in alle woonkernen. De eerste 120 wil de gemeente versneld huisvesten. (na de zomer) Statushouders wonen – in ieder geval voor de duur van hun vergunning – permanent in een buurt of wijk, net als alle andere bewoners.

De gemeente noemt de opvang in verbouw, nieuwbouw en semi permanente units een pilot. Doel is de woningen te bouwen zodat ze geen druk uitoefenen op de woningmarkt. Het betreft locaties die nu niet tot het segment van sociale huurwoningen behoren. Hiermee ontstaat er geen verdringing voor de Woerdense burger en wordt het totale aanbod van sociale huurwoningen uitgebreid. Het kan dus zijn dat er in een woning 4 tot 6 statushouders wonen.

Komt er een AZC in Woerden?

Woerden onderzoekt de mogelijkheid om nog in 2016 één opvanglocatie van circa 400 vluchtelingen te realiseren. Het COA is verantwoordelijk voor de opvanglocatie, financiën en veiligheid. In mei verwacht het college een keuze te maken over een locatie voor de opvang. De raad zal in juni beslissen waar de opvang komt. Omwonenden worden vooraf geïnformeerd.

Het is de bedoeling deze opvang voor 5 jaar te realiseren. AZC’s hebben meestal een duur van 10 tot 25 jaar. De gemeente spreekt dan ook liever over tijdelijke opvang voor vluchtelingen dan een AZC. Het college wil de verantwoordelijkheid zorgen dat de opvang er komt. Er is verdeeldheid in de gemeenteraad, maar er lijkt voldoende draagvlak voor een ‘klein AZC’. Er zal in mei een raadsvoorstel komen. Dan zullen locatie en aantallen bepaald moeten worden, alvorens de raad tot akkoord kan over gaan.

Waarom naar Woerden?

Gemeente Woerden heeft een wettelijke taakstelling statushouders te huisvesten die een verblijfsvergunning hebben ontvangen en aan Woerden gekoppeld zijn. Voor 2016-2017 zal dit aantal oplopen tot 400.

Het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) doet een dringend beroep op gemeenten om opvanglocaties te realiseren voor vluchtelingen en statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) ter ontlasting van de asielzoekerscentra (AZC’s). Het Rijk heeft dit verzoek ondersteund en vraagt de provincie Utrecht 2500 opvangplaatsen te creëren. Woerden wil haar steentje bijdragen door een opvanglocatie voor circa 400 personen te realiseren, bij voorkeur nog in 2016.

Wanneer inspreken?

In mei komt het college met een raadsvoorstel. Deze zal in een commissievergadering worden besproken. Inwoners mogen bij een commissievergadering gebruiken maken van hun spreekrecht. De gemeente en politiek zijn voornemens om ook andere discussie momenten met de samenleving te organiseren.

Heeft de gemeente meer informatie?

Het meest complete document is een informatieve brief van het college van burgemeester en wethouder die is gericht aan de raad van Woerden. Binnenkort komt de gemeente met een speciale pagina.