“We waren net buiten en toen bombardeerden ze de kerk”

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei staan we stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers. Met name de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En zoals iedere plek in Nederland heeft ook Woerden haar eigen verhalen van die tijd.

Oorlog

Een van die verhalen is het verhaal van Vera Onneweer-Adams. De in Amerika wonende Vera leefde in de tijd van de Tweede Wereld Oorlog in Woerden. Zij heeft nog veel herinneringen aan de oorlog. Door gebrek aan voedsel ging ze er zelf op uit om eten voor haar familie te halen. En dat was geen gemakkelijke reis. Ze sliep bij onbekenden en moest de Duitsers zien te omzeilen. En ternauwernood overleefde ze een bombardement.

“Dat was in de kerk. We zijn toen snel weggegaan. We waren net buiten en toen bombardeerden ze de kerk.”

Vijf jaar na het eindigen van de oorlog in 1950 verhuisde ze van Woerden naar Amerika. Onlangs richtte ze een brief aan Santos die nu een restaurant heeft in de ouderlijke woning van mevrouw.

De twee bleven contact houden en besloten het verhaal naar buiten te brengen.

“Ik heb het dagboek waarin ze schreef gelezen. Ik las dat ze voedsel moest zoeken. Ook kreeg ik foto’s van die tijd. Ik vind het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt.”

Herdenking

Vanavond worden de Nederlandse oorlogsslachtoffers in herdacht bij de gedenknaald aan de Meeuwenlaan in Woerden. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen, ter nagedachtenis aan hen die vielen voor onze vrijheid. Aansluitend wordt de vrijheidsvlam ontstoken en worden er enkele toespraken gehouden.