Wethouder Koster informeert raad over plannen HAP

Wethouder Koster informeert raad over plannen HAP

Wethouder Koster heeft uren voordat in een besloten bestuursoverleg wethouders en fractievoorzitters samen komen, de raad geïnformeerd over haar activiteiten rondom de fusie van het Hofpoort ziekenhuis en het vertrek van de HAP. De discussie over het feit of wethouder Koster juist met de informatie over het vertrek van de HAP is omgegaan, speelt zich dus mogelijk niet in het openbaar af.

In een gemaild document, (nog niet openbaar document) aan alle partijen gaat ze in op haar werk, doelen en de taken die ze heeft verricht.

De actie is opmerkelijk omdat afgelopen week kritiek ontstond op de wethouder, doordat ze sinds 2015 al wist dat de HAP weg zou gaan. De vraagtekens van enkele partijen op Woerden.TV lijken nu gezorgd te hebben voor een document met een overzicht van uitgevoerde werkzaamheden van de wethouder. Opvallend is dat er niet inhoudelijk in wordt gegaan op het feit of Koster sinds 2015 al beter had kunnen informeren over het vertrek van de HAP. Wederom gaat ze voorbij aan stukken waaruit opgemaakt kan worden dat het vertrek van de SEH en HAP helder was en dat het alternatief een mogelijke HAP+ zou zijn die alleen op zaterdag en zondag geopend was.

Koster schetst wel haar visie; “Het vertrek van de HAP was een gerucht”

Het college laat zich informeren door zorgaanbieders. De voorzitter van de raad van bestuur van Antonius doet dat regelmatig. Alleen als het gaat om verplaatsingconcrete informatie zoals genomen besluiten kan het college de raad informeren; de voorkeur is dat organisaties die de verantwoordelijkheden dragen, zelf communiceren. De huisartsen hebben mij slechts meegedeeld dat ze aan het onderzoeken zijn, samen met het ziekenhuis, welke spoedzorg ze gezamenlijk willen bieden in Woerden. Dit heb ik in de raadsinformatiebrief van 7 maart jl ook verwoord. De huisartsen en het ziekenhuis waren beiden zeer gemotiveerd om een HAP+ in Woerden te behouden. Het uiteindelijke toch door ZorgNu afgewezen plan heb ik tot op heden niet gezien.

Grotere rol vol Gemeente

De wethouder is van mening dat door de veranderingen van de fusie het gerechtvaardigd zou moeten zijn dat de gemeente een grotere rol zou moeten krijgen. De wethouder zegt daarom op zes punten in actie te zijn gekomen.

  • Ik heb dit vorige week bij staatssecretaris Van Rijn aangekaart bij de opening van de nieuwbouw van ’t Oude Landt
  •  Ik heb het thema aangedragen bij de onderhandelende partijen i.h.k.v. de coalitie onderhandelingen in Den Haag.
  •  Ik heb een afspraak gemaakt met de directeur curatieve zorg van VWS
  •  In U10 verband en als Woerdense wethouder hebben we de zorgverzekeraars aan tafel gevraagd om o.a. afspraken te maken over een rol van gemeenten bij besluitvorming over medische voorzieningen c.q. de zorginfrastructuur
  •  Ik heb een overleg gevoerd met de collega wethouders van Utrecht en Nieuwegein ter voorbereiding op een gezamenlijk gesprek met de raad van bestuur van Antonius. We zijn dan een steviger gesprekspartner als het gaat over lokale, regionale en supra regionale voorzieningen.
  • Als lid van de VNG Commissie Welzijn en Gezondheid heb ik voorgesteld de positie van gemeenten inzake besluitvorming over medische voorzieningen te agenderen.

Alternatief voor HAP

Aanstaande maandag gaat de wethouder in gesprek met de betrokken partijen die het plan voor een HAP+ / SEH, hebben ontwikkeld. Het doel is om met elkaar te kijken of het plan alsnog – al dan niet in aangepaste vorm – kan worden ingevoerd. En om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor  huisartsenzorg in de (vroege) avond. Ook spreekt de wethouder met enkele personen over zoals ze zelf noemt ‘out of the box’ alternatieven.