Wethouder Stolk wil dat vluchtelingen leren zwemmen

Wethouder Stolk wil dat vluchtelingen leren zwemmen

De Woerdense wethouder Margot Stolk liet deze week op Twitter weten dat ze het eens is met de oproep om vluchtelingen zwemles te laten volgen.

Stolk plaatste deze oproep omdat er begin deze week wederom een Syrische jongen is verdronken omdat hij niet kon zwemmen.

“Ik vindt dat wanneer je in Nederland woont, in ons waterrijke land, je moet kunnen zwemmen. Net als de taal leren is zwemmen ook een basisvaardigheid. Er is in dit land zoveel water dat we zoveel mogelijk moeten voorkomen dat er mensen verdrinken.”

School verlaten met een zwemdiploma

Volgens wethouder Stolk is het in Woerden al zo dat bijna ieder kind dat de basisschool verlaat zwemdiploma A op zak heeft. “Slechts voor een aantal kinderen per jaar is er extra inspanning nodig om dit te bereiken. De meeste kinderen op de basisschool kunnen gelukkig zwemmen.”

Voor de oudere kinderen is er in Woerden niet echt iets geregeld. Wel kunnen ze terecht bij WoerdenSport of bij Zwemvereniging de Watervrienden. “De meeste kinderen gaan daar ook heen.”

Geen stimulans

Voor de jongeren en volwassenen is er geen stimulans. En dat zou wethouder Stolk graag anders zien. Ze hoopt dat ze dit kan realiseren in Woerden, inclusief een aanbod om ook daadwerkelijk te kunnen leren zwemmen. Volgens Stolk is het uitdrukkelijk niet de bedoeling dat het alleen voor nieuwkomers is.

“Ik denk dat het voor elke inwoner in Woerden van belang is dat je kunt zwemmen en dat zal ook mijn insteek zijn.”

De tweet van de wethouder leverde direct reacties op. Een enthousiaste zweminstructrice heeft zich gemeld die les wil geven en Stichting Thuishuis Woerden wil helpen met de organisatie.

“We hebben nog geen concrete plannen. Het was meer een hartenkreet. Volgende week ga ik met een aantal mensen die gezegd hebben hier in mee te willen denken en doen, aan de slag om de mogelijkheden te bekijken.”

Er is nog geen contact geweest met het zwembad en ook is nog niet duidelijk wie de zwemlessen zal betalen.

Foto: Pixabay