Wethouder woest over verdwijnen huisartsenpost en spoedeisende hulp

Wethouder Yolan Koster heeft haar boosheid geuit over het verdwijnen van de huisartsenpost(HAP) en spoedeisende hulp(SEH) in Woerden. Met ingang van 1 januari 2018 sluiten de HAP en de SEH in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Vanaf dan kunnen inwoners van de regio Woerden in de avond, nacht en weekend voor spoedeisende huisartsenzorg terecht bij de Huisartsenpost Leidsche Rijn.

“Ik ga onderzoeken of ik het tij kan keren. Ik wil dat ze weten dat ik ontzettend boos ben en dat ik het onbehoorlijk bestuur vind dat dit soort organisatie dit zonder overleg met gemeente doen. De onderste steen moet boven komen, ik wil uitzoeken hoe we dit kunnen repareren en dat dit in de toekomst niet vaker gebeurd.”

Veel veranderingen

De laatste maanden is er in het Woerdense ziekenhuis veel veranderd. Zo werd vorige week al bekend dat de spoedeisende hulp bij het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden over drie weken ’s nachts dicht gaat.

“In Woerden verdampen in 1,5 jaar tijd de voorzieningen in eerste lijn. Dat is onaanvaardbaar. We hadden de fusie van de ziekenhuizen, het verdwijnen van de bedden afdeling, het geboorte centrum, onrust over de apotheek voorzieningen en de huisartsenpost en de spoedeisende hulp. Ik ben boos en verbijsterd.”

Kwaliteit

Huisartsen, het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis hebben samen met andere partijen nog geprobeerd om “enige mate van spoedzorg” te handhaven in weekenden. Maar de kwaliteit van dienstverlening en beschikbaarheid van de hulpverleners konden “onvoldoende gewaarborgd worden”.

Mensen die overdag spoedeisende ziekenhuishulp nodig hebben, kunnen tussen juni en januari 2018 kunnen nog wel terecht in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis.