Wethouder zag vertrek HAP sinds 2015 als gerucht

Wethouder zag vertrek HAP sinds 2015 als gerucht

Wethouder Koster wist al sinds 2015 van het mogelijke vertrek van de huisartsenpost (HAP) uit Woerden. Terwijl ze in mei dit jaar nog verrast en boos op het besluit reageerde. Volgens Koster was de informatie waarop ze de afgelopen jaren handelde niets meer dan een gerucht en daarom zou ze de gemeenteraad terloops geïnformeerd hebben over de voorgenomen centralisatie van de HAP en niet uitgebreid.

“Volgens mijn herinnering sprak ik in 2015 over de mogelijkheid dat de HAP zou verdwijnen uit Woerden.  Het waren geruchten en voornemens, niets concreets. Ik denk echt wel dat ik de gemeenteraad geïnformeerd heb. Maar wanneer dat is geweest dat weet ik niet. Vanwege vaagheden over de voorgenomen besluiten heb ik geen raadinformatiebrief verstuurd.”, aldus wethouder Yolan Koster.

Wethouder verrast

De verbazing van Koster lijkt uitgaand van reacties en stukken overtrokken. Minister Edith Schippers stelt in haar schrijven aan de Tweede Kamer dat Woerden geïnformeerd was. Oud leden van de cliëntenraad van het Hofpoort ziekenhuis geven aan dat de wethouder zich te veel op het alternatief en niet het vertrek heeft gefocust. Koster zegt zich niet te kunnen vinden in die beweringen en protesteerde zelfs bij de Staatssecretaris tegen de uitspraak van de Minister.

Opvallend is dat de plannen van de centralisatie van de HAP en het  alternatief van de HAP al sinds november 2015 openbaar waren in jaarverslagen en strategische plannen van ZorgNu. Te lezen valt dat de HAP per 1-1-2018 uit Woerden zou verdwijnen en de mogelijkheid voor een alternatief wordt nagestreefd. Het alternatief, de HAP plus zou alleen de deuren openen op zaterdag en zondag overdag. Zelfs een pilot datum van 1-1-2017 is in stukken te lezen.  Volgens Koster waren de punten allemaal te speculatief omdat het voornemens zouden zijn. Ze zag geen noodzaak de raad uitgebreid te informeren.

“Ik heb aan de directie raad van bestuur van het Hofpoort gevraagd om alle voornemens, ideeën, argumenten persoonlijk met de raad te bespreken en mij daar buiten te laten. Want ik ga er niet over, ik heb er geen invloed op. Doe het dan zelf maar. Ik weet uit mijn hoofd echt niet meer of de HAP aan de orde is gekomen.  Ik heb niet het gevoel dat ik de raad verkeerd geïnformeerd heb. Alles wat ik aan feiten weet heb ik gedeeld. Ik heb de raad niet op de hoogte gesteld van geruchten.”, aldus Koster

Vraagtekens rondom informatieproces

Na vragen van Progressief Woerden over de onverwachte avondsluiting van de HAP in 2013, beloofde burgemeester Molkenboer en wethouder Koster afspraken te maken. Afgesproken werd een noodzakelijke samenwerking te starten tussen de zorgpartijen en het college. Bij belangrijke besluitvormingen, die invloed zou hebben op de infrastructuur van de gezondheidszorg zou de gemeente betrokken worden. Koster probeerde dit, maar werd volgens eigen zeggen onvoldoende betrokken en kreeg geen kennis.

“Ik doe mijn uiterste best om zoveel mogelijk voorzieningen in stand te houden. De andere partij kwam die afspraak niet na. Ik had feiten moeten hebben, die had ik niet. Anderen hebben aan de plannen gebouwd. Het alternatieve plan dat afgekeurd is door de zorg corporaties heb ik niet gezien, ik heb het nog steeds niet, ik ken het niet.”, aldus Koster

Politiek wil helderheid

Arjen Noorthoek – CDA

“De informatie van de cliëntenraad en de minister staat haaks op de uitspraken van de wethouder dat Woerden niet is betrokken bij besluitvorming over de toekomst van het HAP. Dit schept onduidelijkheid over of het college voldoende daadkrachtig actie heeft ondernomen om de HAP te behouden. Wij willen de feiten op tafel en zullen de wethouder om uitleg vragen. Voor het CDA is het behoud van een HAP en SEH uiterst belangrijk!”

Reem Bakker – VVD

De tijdlijn moet helder worden. Wanneer wist de wethouder wat? Wij willen van de wethouder een tijdlijn met stukken zien. Ze had gezien de ophef over het sluiten van het Hofpoort Ziekenhuis beter kunnen anticiperen op het sluiten van SEH en HAP. Gezien haar verraste houding tijdens het interview bij Woerden.TV lijkt ze niet voldoende in contact te hebben gestaan met de mensen achter de SEH en HAP. Hoe heeft ze zich kunnen laten verrassen?

George Becht – D66

Naar aanleiding van deze informatie is het belangrijk om met de portefeuillehouder na te gaan of er momenten gemist zijn in de communicatie naar de raad waardoor wij een sterker signaal van onvrede hadden kunnen afgeven aan de betrokken stakeholders namens de Woerdense samenleving. Net zoals de D66 fractie bij het bericht van het definitief verdwijnen van de HAP haar landelijke fractie vragen heeft laten stellen aan de minister.

Simon Brouwer – ChristenUnie/SGP 

“Onze fractie was niet eerder op de hoogte naar mijns inziens. Het lijkt me goed om helder te hebben wanneer het college ons dan zou hebben geïnformeerd en hoe dat dan is gegaan.”