Woerden: Cannabis populair bij jeugdige gebruikers

Woerden: Cannabis populair bij jeugdige gebruikers

Sinds 2011 werken de vijf gemeenten van Utrecht-West samen in een regio-aanpak op het gebied van jongeren en alcohol en drugs onder de naam ‘Nuchter Verstand’. Vandaag is een begeleidend onderzoeksrapport vrijgegeven. Daaruit wordt duidelijk dat jongeren en ouders in het westen en zuiden van de provincie vaak onvoldoende kennis van de risico’s van drugs hebben. We zetten de Woerdense feiten op een rijtje.

Cannabis

Als Woerdense jongeren drugs gebruiken dan is dit voornamelijk cannabis en het gebruik neemt toe met de leeftijd. Van de 13 tot 17 jarige zou in Woerden 3% cannabis gebruiken, 7% heeft het ooit gebruikt. 1% van de jongeren in dezelfde leeftijdscategorie heeft ooit hardrugs gebruikt.

Uit de interviews komt het beeld dat het in Woerden erg eenvoudig is om aan drugs te komen, zeker cannabis. Ook voor jongeren onder de 18 jaar. De plaatsen die hierbij worden genoemd, zijn dancefeesten, festivals, op straat en in het uitgaansleven. volgens een informant in het onderzoek, wordt in Woerden drugs gebruikt in alle lagen van de samenleving.

‘En of ze nou arm of rijk zijn, putjesschepper of minister-president? Nee. Bij ons maakt dat niet uit, er is bij mij nooit een lijn in geweest dat het ergens meer is of minder is’.

Een andere informant komt met het gegeven dat het in Woerden niet alleen mannen zijn die ‘gebruiken’ of zich begeven in hangroepen. Een opvallend gegeven volgens het onderzoek.

‘Ik weet het wel van meiden die dan bij de politie bekend zijn, die het heel aantrekkelijk vinden zich aan te sluiten bij zo’n groepje jongens, die allerlei spannende dingen doen’.

De gemeente Woerden noemt de Amsterdamlaan, diverse Jongeren Ontmoetings Punten en de terrassen voor de diverse cafés als hotspots. Dit zijn overlastpunten die aan drugs gerelateerd kunnen zijn.

Leeftijden en gebruik

De sleutelpersonen geven aan onderscheid te zien in het soort gebruik als het om leeftijd gaat: cannabisgebruik zien ze vooral bij jongeren, harddrugsgebruik (cocaïne, XTC) komt volgens hen vooral voor bij jongvolwassenen (20+). De meeste geïnterviewden noemen vo-scholieren met een uitloop naar 20 jaar als het om blowen gaat. Daarbij wordt per gemeente een divers beeld geschetst van de leeftijden van blowende jongeren die gesignaleerd worden. Veel genoemd is dat er een relatie bestaat tussen rondhangen in een groep en blowen. Landelijke gegevens bevestigen die relatie, maar noemen nog meer groepen waar veel geblowd wordt.

Drugsgebruik beperken

In het onderzoek valt te lezen dat Jongerenwerk het onderwerp drugs op een speelse manier bespreekbaar maakt. Er wordt aangegeven dat de prioriteit meer ligt op de beperking van de overlast, dan op de preventie van drugsgebruik. In Woerden is veel samenwerking tussen scholen, Dunya, beweegteam, politie, AMW en wijkplatforms. Zij bespreken samen de signalen en casuïstiek. In Woerden bestaat een goed werkend Keurmerk Veilig Uitgaan. Daarnaast moeten jongeren die drugs gebruiken in de horeca meteen weg.

Meer overlast

Eerder werd al bekend dat er in Woerden wel meer overlast is door jongeren. In 2014 betrof dit een stijging van 34% ten opzichten van 2013. In totaal waren er 253 meldingen. Deze overlast krijgt zelfs het predicaat hinderlijk mee. Door drugs kwamen ook mensen in de problemen. In totaal waren 47 ambulance ritten gelieerd aan drugsproblemen. Woerden staat daarin aan de ‘verkeerde kant’ van het lijstje.

Beleid van de gemeente

De gemeente heeft voor de periode 2013–2016 een Beleidskader Gezondheidsbeleid opgesteld. Daarin is als prioriteit opgenomen ‘Het terugdringen en voorkomen van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren van 10-18 jaar’. Als beoogd resultaat is genoemd: ‘Uit de in 2016 beschikbare cijfers blijkt geen significante stijging van het percentage jongeren in Woerden dat alcohol en/of drugs gebruikt t.o.v.de beschikbare cijfers van 2012’. Het collegeprogramma voor de periode 2014 – 2018 bevat geen voornemens met betrekking tot jongeren en drugsgebruik.