Woerden viert 646ste verjaardag

Woerden viert 646ste verjaardag

Vandaag precies 646 jaar geleden kreeg Woerden stadsrechten. En om dat te vieren werd er vanochtend bij de gemeente taart gegeten. Maar hoe kwam Woerden eigenlijk aan die stadsrechten?

In 1370 werd Woerden bedreigd en kreeg het de opdracht de verdediging te verbeteren. Woerden had zich ontwikkeld als dorpje rondom een kerk. Door het dorpje stroomde de Oude Rijn. Om het centrum van het dorpje te beschermen werd de bevolking gedwongen mee te werken aan het graven van een gracht. 

Als dank voor het graven van de stadsgracht kreeg Woerden van Albrecht van Beieren op 12 maart 1372 stadsrechten. Woerden kreeg de stadsrechten redelijk laat. In de omgeving hadden steden al veel eerder die rechten gekregen. Oudewater kreeg in 1265 al stadsrechten en Montfoort in 1329.

Met de stadsrechten hoefden Woerdenaren geen tol meer te betalen in het gebied van de graaf van Holland. Ook kregen ze poortrechten, een eigen stadsbestuur en later nog rechten ter bescherming van hun lijf en goederen in gerechtelijke processen van andere steden.

Foto: Wethouder Koster via Twitter