Woerdens draaiorgel 50 jaar: Vier zaterdagen feest

Woerdens draaiorgel 50 jaar: Vier zaterdagen feest

Het Woerdens draaiorgel bestaat dit jaar 50 jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden. En daarom brengt de Stichting Woerden Promotie het orgel extra onder de aandacht. Vanaf vandaag is het vier zaterdagen feest in Woerden en zullen verschillende Woerdense artiesten samen met het orgel een optreden verzorgen.

“Als we kijken naar het beeldmerk Nederland zoals dat in het buitenland bestaat dat bevat dat de volgende elementen: water, koeien, gras, klompen, kaas, dijken, molens, tulpen, en ….. draaiorgels. Al die 9 elementen zijn in Woerden aanwezig en zichtbaar. Daarmee is Woerden niet alleen de meest gemiddelde stad van Nederland maar ook het prototype van een Nederlandse stad. Kortom het draaiorgel hoort bij Woerden en dat dàt al 50 jaar zo is, is de aandacht waard. Vandaar dat Stichting Woerden Promotie in 2018 het orgel extra onder de aandacht wil brengen”, aldus Gerard Huijgen van de stichting.

Tussen 13.00 uur en 18.00 uur vinden er optredens plaats in de binnenstad van Woerden. Het draaiorgel doet zijn gewone ronde en als de artiesten het orgel tegenkomen in de stad zullen ze ‘spontaan’ samen een paar nummers ten gehore brengen. Iedere zaterdag zal een andere artiest van zich laten horen. De komende weken kun je genieten van muziek met Wilco van Hoorn, Marcel Fokker en Mandy en Woerden 7.

Draaiorgel naar Woerden

50 jaar geleden trok opa Reijer Baas met zijn orgel vanuit Haarlem naar Woerden om daar vrijdag en zaterdags zijn orgel te laten horen. Het was een hele onderneming, maar het was de tijd dat er in elke stad in het westen van het land wel een orgel draaide en daarom was het vinden van een standplaats niet altijd even gemakkelijk.

In 1984 nam zoon Reijer het orgel over en na zijn plotselinge overlijden in 2003 draait kleinzoon Reijer jr. De generatie 60min groeide op met de klanken van aanvankelijk orgel ‘De Dirigent’ en later ‘De Tweelingen’ , ‘De Boogschutter’ en ‘De Entertainer’ en nu ‘De Dirigent’. Wie heeft er niet wat in het mansbakje gegooid? Welke winkelier heeft zo af en toe stiekem niet het orgel verwenst als hij net met een al dan niet spannende klantendeal bezig was?

Maar de orgeldraaiers sterven uit. Er blijven er steeds minder over. Waar het vroeger nog ging om broodwinning gaat het nu alleen nog maar over een hobby. Maar die in Woerden is na 50 jaar nog steeds een begrip.

Foto´s Alex de Kuijper