Woerdense fokker moet therapie voor teckel Tekk vergoeden

Woerdense fokker moet therapie voor teckel Tekk vergoeden

De eigenaar van een teckel heeft recht op een schadevergoeding omdat de fokker zijn hond in de eerste weken niet de noodzakelijke zorg heeft gegeven. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. De fokker moet de kosten van een gedragstherapeut, die het hondje heeft geholpen, betalen.

De teckel, die luistert naar de naam Tekk, is in november 2016 gekocht bij een teckelfokker in Woerden. Volgens de eigenaar was de hond vanaf het begin extreem angstig, reageerde hij slecht op onbekenden en blafte hij uit angst. Het onaangepaste gedrag zou het gevolg zijn van een erfelijk gebrek en de omstandigheden waaronder hij de eerste acht weken heeft geleefd. Ook klopten de namen van de honden-ouders niet in de koopovereenkomst.

De rechter concludeert dat de teckel dus niet aan de koopovereenkomst voldoet en dat de fokker daarom tekortgekomen is. Terugbetaling van de koopsom, zoals de eigenaar eist, is niet aan de orde omdat dat zou betekenen dat de eigenaar de hond moet teruggeven aan de fokker. Dat wil de eigenaar niet. Wel heeft hij recht op een schadevergoeding en een vergoeding van de proceskosten.

Volgens de rechter zijn de problemen met Tekk inderdaad te herleiden naar het ontbreken van de juiste zorg in zijn eerste weken. Daarom moet de fokker de kosten van een gedragstherapeut vergoeden. Het geëiste smartengeld en een vergoeding voor toekomstige schade werden niet toegewezen.

Bron: RTV Utrecht   Foto: Pixabay