Zakpaal Rijnstraat zakte niet voor ambulance

Zakpaal Rijnstraat zakte niet voor ambulance

Een opmerkelijke situatie in de Woerdense Rijnstraat. Een ambulance kon afgelopen week niets anders dan met spoed omkeren en omrijden, omdat het paaltje dat verkeer moet tegenhouden in de Rijnstraat niet automatisch naar beneden ging.

Het voorval werd gezien door ondernemers en winkelend publiek.

“Het is niet fijn om te zien dat een ambulance met gillende sirenes geen kant op kan. Ik voel me door die paaltjes niet echt veilig. Het is gek dat dit de weg belemmert voor hulpdiensten als elke seconden telt”, aldus mevrouw van der Meer tegenover Woerden.TV.

De gemeente bevestigt het voorval aan Woerden.TV en legt uit dat de paaltjes automatisch moeten zakken voor hulpdiensten.

“Navraag leert dat voor ambulances met een oud transpondersysteem de zakpaal niet goed werkt. Ambulances die vanaf de Haven de Rijnstraat in rijden hebben een probleem. Ambulances die vanaf de Wagenstraat/Oostdam komen hebben geen probleem.  De transponder die de paal laat zakken werkt blijkbaar alleen in één rijrichting. Wij waren niet bekend met dit probleem”, aldus de gemeente Woerden.

De RAVU gaat er voor zorgen dat alle auto’s met een nieuwe transponder worden uitgevoerd, zodat het systeem naar behoren werkt voor de ambulances. Hoe lang dit gaat duren is onbekend. Er is volgens de gemeente geen noodzaak om de paal nu continu naar beneden te laten.

“De ambulancedienst is op de hoogte en neemt maatregelen.”, aldus de voorlichting van de Gemeente Woerden.

Afgelopen week maakte RTL Nieuws duidelijk dat ambulances bijna in 70 procent van alle gemeente vaak te laat komen. Als je 112 belt voor een ambulance, moet die binnen een kwartier ter plaatse zijn.