GASBORING BIJ PAPEKOP WOERDEN

Op 720 meter vanaf de woningen in het Woerdense Molenvliet zou een olie- en gasboring plaats gaan vinden op het grondgebied van Bodegraven-Reeuwijk. Onderstaand een overzicht van vragen en antwoorden. Met een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst en een uitgebreid interview met de verantwoordelijk wethouder, stelde de redactie onderstaande FAQ samen.  Mist u vragen of antwoorden? Mail dan naar redactie@Woerden.TV.

Waar en wanneer gaan we boren?

Op 2 kilometer diepte ligt een olie- en gasveld. Dit wingebied ligt onder een groot deel van Woerden West. Het mogelijk ‘interferentiegebied’ zou bijna het complete grondgebied van de gemeente Woerden kunnen beslaan. Volgens de gemeente Woerden wonen 10.000 mensen boven het wingebied. Dit zijn voornamelijk de bewoners van de wijk Molenvliet. Gas zal gewonnen worden op een winlocatie op Papekop, net onder Woerden bij snelweg A12. De grond waar de winlocatie komt is eigendom van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

In 2006 is een winningsvergunning afgegeven aan het gas- en oliebedrijf Vermilion. Deze vergunning loopt tot 19-07-2031. De winningsvergunning is in april door minster Kamp ingetrokken. Vermilon gaat de vergunning opnieuw aanvragen. Op de planning staat dat proefboringen in 2018 kunnen beginnen.


Wat levert het Woerden op?

Niets. Gemeente Woerden, noch de bewoners krijgen een vergoeding. Zelfs Bodegraven-Reeuwijk ontvangt geen extra inkomen, ondanks dat er wordt geboord op hun grondgebied. De delfstoffen zijn namelijk eigendom van de Staat. 40% van de winst van de boringen gaat dan ook naar EBN, een staatsbedrijf. Dit betekent dat de overheid vergunningverstrekker is, maar ook verdient als er uitvoer aan de gaswinning wordt gegeven.

Wat is het risico van boren naar gas?

Het boren in de grond kan gepaard gaan met trillingen en verzakkingen van de grond. Gaswinning kan ook problemen opleveren bij de waterhuishouding en wellicht wateroverlast veroorzaken. De gemeente Woerden ligt voor meer dan 80% op een dik veen- en kleipakket, wat betekent dat de bodem zeer gevoelig is voor verzakkingen. Een voorbeeld van hoe het goed mis kan gaan, zijn de perikelen in de provincie Groningen.

In het winningsplan voor Papekop staat overigens dat er slechts een geringe bodemdaling wordt verwacht (0-2 cm), dat er geen bodemtrillingen zullen optreden en dat het niet aannemelijk is dat er schade zal ontstaan.

Waarom laat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk boren?

De visie van de gemeente Reeuwijk is dat zij invloed willen behouden door zelf de vergunning te verlenen. Bij weigering wordt de vergunning namelijk landelijk verstrekt. Deze invloed blijkt achteraf weinig verschil te kunnen maken op het proces rondom het winnen van aardgas.

Wat wil de gemeente Woerden?

“Het college vindt dat lering moet worden getrokken uit de situatie in Groningen, waar volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid bij de gaswinning onzorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van de burgers”

schrijft de gemeente. De gemeente wil een aanvullend onderzoek en vroeg minister Kamp daarom de winningsvergunning in te trekken. Dit verzoek werd ingewilligd. Echter, de boringen zijn daarmee niet uitgesloten.
De gemeente wil het risico op schade zoveel mogelijk beperken. Ze zegt voor de veiligheid van de bevolking te gaan. Maar overheden zullen elkaar niet zo snel voor de rechter dagen. Afhankelijk daarvan bekijkt de gemeente wat de verdere acties zullen zijn. Wethouder de Weger geeft aan ver te willen gaan om boringen te voorkomen. Duidelijk is echter wel dat de gemeente geen zeggenschap heeft in het proces. Om sterk te staan werkt de gemeente, samen met de provincies Utrecht en Zuid-Holland en buurgemeenten Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk.

Wat heeft het college gevraagd aan minister Kamp?

Wat heeft het college van Woerden gevraagd aan minister Kamp?
Volgens wethouder De Weger van Woerden is de zogenoemde

‘winningsvergunning’ aan oliebedrijf Vermillion afgegeven op basis van onvolledige informatie. ‘In de afgegeven vergunning is wel gekeken naar de bodemdaling door boringen, maar niet naar het risico van bodemtrillingen. Op basis wat er in Groningen allemaal voor schade is ontstaan door soortgelijke boringen, moet je dat risico minstens benoemen. Dat is onvoldoende gebeurd, dus is de vergunning wat ons betreft niet geldig.’

Lees hier de volledige brief die door het college naar minister Kamp is gestuurd.


Wat was de reactie van Henk Kamp?

Reactie Minister:

”Sinds 2009 zijn we meer te weten gekomen over wat de gevolgen van gaswinning kunnen zijn en daar hebben we lessen uit getrokken. Daarom ga ik deze oude vergunning opnieuw beoordelen. Dat betekent dat Vermillion een nieuw winningsplan bij mij moet indienen indien ze besluiten tot olie- en gaswinning over te willen gaan.”

Is het boren nu definitief van de baan?

Volgens wethouder Tymon de Weger niet.  Hij zegt dat er een dubbele boodschap zit in de verklaring van Kamp.

“Het oude winningsplan, dat is gebaseerd op oud onderzoek, verklaart hij voor ongeldig”, zegt De Weger. “Maar tegelijkertijd zegt hij dat hij wel door wil met gaswinning. Waarschijnlijk dient Vermilion een nieuwe aanvraag in bij de Overheid en daar horen dan heel veel nieuwe onderzoeken bij.”.