Woerden start met campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’

Woerden start met campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’

Acht Utrechtse gemeenten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden starten met de campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’. De campagne biedt inwoners concrete handvatten om hun tuin te vergroenen. Ook Woerden doet mee. In april en juni 2017 staat in het tuincentrum de watervriendelijke tuin centraal. Inwoners ontvangen hier onder andere tips en suggesties om wateroverlast te voorkomen en de tuin koeler te houden tijdens hitte.

 Vergroenen helpt tegen wateroverlast

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hitte, droogte en extreme regenbuien. Door zoveel mogelijk tegels in de tuin te vervangen door groen zakt het regenwater weg in de bodem. Hierdoor ontstaat er bij heftige buien minder snel kans op overstroming van de rioolputjes en wateroverlast op straat. Ook verdort de tuin minder bij periodes van langdurige droogte. Een groene tuin is koeler in de zomer en ook beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten. Gemeenten en waterschappen zijn al aan het werk om extra ruimte te maken voor het bergen van regenwater. De campagne ‘Natuurlijk, de watervriendelijke tuin!’ roept inwoners op om zelf in actie te komen tegen wateroverlast.

Wethouder Ivo ten Hagen licht de actie toe: “Een watervriendelijke tuin lijkt misschien ingewikkeld om aan te leggen, maar wat kleine veranderingen maken al veel verschil. Met een aangepaste inrichting, beplanting en andere maatregelen is de waterhuishouding in en rond de tuin te verbeteren. Een groene tuin vraagt niet altijd meer onderhoud. Watervriendelijk en onderhoudsvriendelijk kunnen prima samen gaan!”

Actiedagen 

Op zaterdag 8 april en 17 juni zijn er actiedagen in Tuincentrum De Bosrand in Woerden. Daar verzorgt een hovenier een presentatie vol watervriendelijke tuintips. Ook kan de inwoner meedoen met een speciale tuinactie. Daarnaast geeft deskundig personeel inspirerende voorbeelden. Watervriendelijke tuinen zijn niet alleen mooi, maar dragen ook bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen.

Foto: Pixabay