Hoe groen is jouw hart?

Hoe groen is jouw hart?

De gemeente Woerden heeft de ambitie om in 2030 een duurzame en klimaatneutrale samenleving te zijn. Een breed thema waarmee inwoners, wijk- en dorpsplatforms, verenigingen, bedrijven, organisaties en de gemeente vanaf half februari in werksessies aan de slag gaan. Aan de orde komen onderwerpen als een gezonde samenleving, bodemdaling, circulaire economie, CO2 neutraal en klimaatbestendig 2050. Door deze onderwerpen met elkaar te bespreken hoopt de gemeente meer te bereiken.

“Door bundeling kunnen bestaande initiatieven elkaar versterken. Samen in gesprek en samen doen! Zo maken we onze ambitie waar”, aldus de gemeente Woerden.

Samenwerking

Een duurzame samenleving is een zaak van iedereen. Daarom zoekt de gemeente de samenwerking met inwoners, bedrijfsleven, kennisinstellingen en regionale partners. Het gaat immers niet alleen over gemeentelijke zaken. Ook inwoners zullen aan de slag willen met hun woningen of andere zaken die bij duurzaam leven horen. Bedrijven kunnen veel bijdragen aan een duurzame samenleving door hun bedrijfspand en bedrijfsvoering onder de loep te nemen. Regionale afspraken zijn belangrijk. Woerden ligt niet op een eiland en duurzaamheid gaat zowel over de woonkernen als het buitengebied. De expertise van TNO en andere kennisinstellingen bij al deze ontwikkelingen is waardevol.

Iedereen doet mee

Tijdens het maatschappelijke debat in november 2016 is de aftrap gegeven. Tijdens het debat kon iedereen meepraten over minder verbruik van (fossiele) energie en het opwekken van duurzame energie. De vraag ‘Hoe groen is jouw hart?’staat centraal van 20 februari tot 8 maar op ikbenwoerden. Wie wil kan ideeën aandragen voor een mooi, vitaal en leefbaar Woerden.

Half februari wordt er gestart met werksessies om te komen tot een actieplan. 500 inwoners zijn uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Wie dat zijn, is bepaald door een loting onder de inwoners, representatief verdeeld over de verschillende woonwijken en de dorpen. Op deze manier zal een doorsnee van de inwoners uit de gemeente vertegenwoordigd zijn. In maart wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor organisaties, verenigingen, wijk- en dorpsplatforms en andere stakeholders. Ook komt er een bijeenkomst voor ondernemers.

Alles bij elkaar levert dit inbreng voor (duurzame) plannen, die daarna verder uitgewerkt kunnen worden. In april 2017 zal het lange termijn actieplan klaar zijn, zodat dit verwerkt kan worden in de begroting voor 2018.

“Dan hebben we met elkaar helder welke stappen nodig zijn om onze gezamenlijke doelen te bereiken en op welke manier de gemeente hieraan gaat bijdragen”, aldus gemeente Woerden.

Foto: Pixabay