Kwaliteitsimpuls voor bedrijventerrein Middelland

Kwaliteitsimpuls voor bedrijventerrein Middelland

Samen met de provincie Utrecht werkt Woerden aan de transformatie van Middelland, met als doel te komen tot een vitale herstructurering en kwaliteitsimpuls voor bedrijventerrein Middelland. Deze ambitie heeft twee invalshoeken: Enerzijds de transformatie van het noordelijk deel naar gemengd stedelijk woongebied. Anderzijds het behoud van Middelland-Zuid als vitaal werkgebied. Middelland-Zuid blijft dus ruimte bieden aan werkfuncties. Dit schept ook de mogelijkheid om functies tussen noord en zuid uit te ruilen. Hierdoor wordt de transformatie van het noordelijk deel versneld, terwijl de leegstand in het zuidelijk deel verminderd wordt. De aanpak van leegstaande kantoren is daar onderdeel van.

Middelland-Noord: levendigheid

Het noordelijk deel van Middelland beschikt al over diverse voorzieningen die een impuls kunnen geven aan de verdere transformatie van het gebied naar gemengd stedelijk woongebied, mede gezien de bovenlokale vraag naar woningen. Dit gebied heeft een unieke ligging, vlakbij de binnenstad en dichtbij het station. Meer groen, veiligheid en voorzieningen dragen bij aan de levendigheid en reuring in dit gebied en vormen mogelijk een katalysator voor nieuwe ontwikkelingen. Ook zijn deze ondersteunend aan toekomstige woonfuncties.

Middelland-Zuid: vitaal werkgebied

Bij het behouden en verbeteren van bedrijven- en kantorenlocaties in Middelland ligt de focus op het deel ten zuiden van de Middellandbaan. Dit deel is niet in beeld voor transformatie naar woningbouw maar zal versterkt worden tot een vitaal werkgebied. In de aanpak van beide delen zal echter veel wisselwerking blijven bestaan.

Kans

Met de transformatie van het noordelijk deel, ontstaat namelijk de kans om bedrijven/kantoren die uit dat noordelijk deel willen verhuizen mogelijk een nieuwe plek te bieden in het zuidelijk deel. Daarmee wordt ook de leegstand op het zuidelijk deel aangepakt. Deze aanpak heeft veel raakvlakken met het project Herstructurering schuifruimte waar de gemeente samen met de provincie Utrecht, het POVW en de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) aan werkt. Om de herstructurering op bestaande bedrijvenlocaties zoals Middelland mogelijk te maken is immers schuifruimte nodig voor bedrijven.

Wethouder Hans Haring: “Ook draagt deze visie bij aan een van de prioriteiten uit het Economisch Actieplan 2016 die samen met het bedrijfsleven is opgesteld, namelijk het terugdringen van de kantorenleegstand en Middelland weer toekomstperspectief bieden als goed functionerende werklocatie.”

Kader

De visie is geen vastomlijnd plan. Het is een kader voor stapsgewijze transformatie van Middelland naar een woongebied met ruimte voor bijpassende functies. De visie is een basis om de dialoog aan te gaan met eigenaren, gebruikers en andere betrokkenen in het gebied. De verandering van het gebied is uiteraard afhankelijk van de bereidheid van eigenaren om te transformeren. De gemeente heeft hierbij een faciliterende en stimulerende rol. Ook richt de gemeente zich op de noodzakelijke maatregelen in de openbare ruimte en op het juridisch kader zoals het bestemmingsplan.

“Met deze ontwikkelingsvisie ligt er een mooie basis om samen met de stakeholders de herstructurering en kwaliteitsimpuls van Middelland handen en voeten te geven. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de inzet van vastgoedeigenaren en de bereidheid tot investeringen van stakeholders. Per deelgebied willen we gezamenlijk spelregels opstellen om de kwaliteit te waarborgen, zodat er bijvoorbeeld geen wildgroei van woningbouw ontstaat. De lat ligt hoog met deze pittige ambities. Toch heb ik er vertrouwen in dat we gezamenlijk veel kunnen bereiken. Waar mogelijk zullen we kiezen voor een collectieve aanpak, denk  hierbij bijvoorbeeld aan collectieve parkeer- en groenvoorzieningen”, aldus wethouder Ivo ten Hagen.

Gemeenteraad

Naar verwachting wordt deze visie besproken in de raadscommissie Ruimte van 8 juni. Er is een mogelijkheid om tijdens deze commissievergadering gebruik te maken van het inspreekrecht. Om hiervan gebruik te maken kunt u zich vóór 8 juni 12.00 uur aanmelden bij de griffie via raadsgriffie@woerden.nl of via 0348 – 42 88 05.

Vervolgens komt de visie op de agenda van de gemeenteraad op 22 juni. Pas nadat de visie is vastgesteld door de gemeenteraad, gaat deze als kader dienen voor de verdere ontwikkeling van Middelland.

Foto: Google Maps