Vrijwilligerstekort? Bij zorgcentrum Oudewater juist meer dan genoeg

Van vrijwilligers kun je nooit genoeg hebben. Om bardiensten te draaien bij de voetbalclub, een handje te helpen bij de voedselbank of koffie te schenken bij het verzorgingshuis. Bij veel instellingen is daar juist een tekort aan. Niet bij woonzorgcentrum De Wulverhorst in Oudewater.

“We hebben inmiddels ruim 180 vrijwilligers in dienst en wij zien zelfs dat er zich wekelijks nieuwe mensen aanmelden”, zegt directeur Joyce Jacobs. Bij De Wulverhorst hebben ze dus volop onbetaalde krachten in dienst en dat is best bijzonder zegt Liane den Haan, directeur van ouderenbond ANBO. “We hebben een enorm tekort aan zorgpersoneel, handen aan het bed dus, maar we hebben ook een tekort aan mensen die voor een stukje welzijn kunnen zorgen. Dat zijn vaak vrijwilligers en je ziet instellingen waar ze er wel zijn, maar we kunnen meer van dat soort mensen gebruiken.”

COÖRDINATOR

Hoe lukt het De Wulverhorst in Oudewater dan wél om genoeg personeel te werven? Onder andere door een coördinator in de arm te nemen. Die is het vaste aanspreekpunt voor de vrijwilligers en hij gaat ook actief op zoek naar nieuwe krachten. “Die heeft contact met de plaatselijke sportverenigingen, bedrijven en de gemeente”, vertelt Joyce Jacobs. “Daaruit ontstaan ook mooie projecten zoals ‘de taalmaatjes’ waarbij Syrische vluchtelingen begeleid worden bij het leren van de Nederlandse taal en dat trekt ook nieuwe vrijwilligers aan.”

Het bestand van vrijwilligers bestaat voor het grootste gedeelte uit 65-plussers, die hebben de tijd en de motivatie, maar het woonzorgcentrum weet ook jongeren aan zich te trekken. Door ze flexibel in te zetten. Jacobs: “Je ziet dat jongeren vaak niet meer structureel, elke week, op een zelfde tijdstip willen komen, maar wel heel erg bereid zijn om eens te helpen bij een activiteit zoals bij carnaval of sinterklaas.”

ENERGIE

Vrijwilliger Bep van Lieshout komt liever wél structureel. Zij schenkt elke maandag koffie tijdens de muziekochtend. “Ik krijg veel energie van met de mensen omgaan. Je kunt wat doen, dat maakt me blij.” En de bewoners zijn dankbaar. “Als zij er niet waren dan was het armoe troef hierzo. Dan deden we niks”, zegt een van de bewoners.

Bep kan dan ook iedereen aanraden zich aan te melden als vrijwilliger. “Als je ouder bent en je bent nog vief dan moet je het zeker doen. Dan blijf je onder de mensen en je hoort nog eens wat. Daar gaat het om.”

Bron: RTV Utrecht