Wat als Woerden overstroomt?

Wat als Woerden overstroomt?

In de NPO serie als de dijken breken, wordt de kwetsbaarheid van Nederland zichtbaar. Maar welk risico loopt Woerden als er echt een keer een grote overstroming komt? We zochten enkele feiten voor u uit.

Onder NAP

We beginnen met een geruststelling. In Nieuwegein hebben we volgens onderzoek een kans van minder dan 1% dat wij in dit leven een grote overstroming meemaken.  Het laagste punt  van Nederland is Nieuwerkerk aan den IJssel met een 6.76 meter onder NAP. Woerden ligt op enkele punten 2 meter onder het NAP. Gemiddeld genomen is dit zo’n 1.3 meter. Opmerkelijk blijft onderstaand beeld. Op de kaart zie je op basis van de hoogte van het land, de zeespiegel.

Veiligheid

Nederland ligt voor een aardig deel onder zeeniveau, ook ligt een deel van Nederland onder het waterniveau van grote rivieren. Toch stroomt Nederland niet onder. Ook niet als het springvloed is. Dit komt omdat Nederland beschermd is door duinen en dijken. Die delen van Nederland die gevaar lopen op overstromingen, zijn verdeeld in 53 dijkringen. Voor iedere ring is na de watersnoodramp in 1953 de veiligheidsnorm bepaald.

Als het mis gaat

Als het mis gaat kan een groot deel van de inwoners op tijd Woerden verlaten. We zitten tenslotte niet direct aan de kust. Maar een groot deel betekent niet dat we allemaal weg kunnen komen. Een grote overstroming betekent chaos. Bij u thuis, buiten en op de wegen. Bar weer en dan vallen de nutsvoorzieningen waarschijnlijk ook nog uit. Er zullen door deze omstandigheden zeker mensen thuis blijven. Of u nu weggaat of blijft, u krijgt te maken met extreme omstandigheden. Belangrijk is dat u een droge plek thuis of in de buurt zoekt. Veiligheidsregio’s adviseren op de hoogte te blijven van informatie van de Veiligheidsregio Utrecht. Maar als het echt mis gaat, zoals in de NPO serie, dan bent u mogelijk enkele dagen op uzelf aangewezen.

Bereid je goed voor

Wil u zich voorbereiden? Via deze tool kunt u zelf op zoek naar het hoogste punt in Woerden of kijkt u hoe hoog of laag jouw woning, kantoor of school staat. Op de site ONS water staan allerlei tips and trucs om een overstroming te overleven.

Als de dijken breken

De serie ‘Als de dijken breken’ vertelt over een hedendaagse watersnoodramp in Nederland en delen van Vlaanderen. Vijf miljoen Nederlanders wonen onder zeeniveau. Wat gebeurt er in Nederland als er nu een watersnoodramp komt? Wat zijn de gevolgen? Hoe bouw je je leven, en Nederland weer op? In de serie worden zes mensen gevolgd in een vertelling over relaties in zwaar weer, landbestuur onder druk en de veerkracht van een natie. De serie wordt elke zaterdag om 20.25 uur op NPO 1 uitgezonden.

Bron: NPO, EO Als de dijken breken