ChristenUnie uit coalitie, Wethouder weg.

ChristenUnie uit coalitie, Wethouder weg.

De spanning in de fractie ChristenUnie/SGP is te snijden melden meerdere  bronnen aan Woerden TV.  Zo werd er eerder deze week tijdens het fractieoverleg ’letterlijk met deuren gesmeten’.

Nu VVD, D66 en PW een akkoord hebben over het openstellen van supermarkten op zondag blijft er voor coalitie partner ChristenUnie/SGP  niets anders over dan het afleggen van de getuigenis dat ze tegen zijn. Logisch voor de SGP, die dit hebben zien aankomen in de coalitie onderhandelen. Maar een besluit wat niet te accepteren lijkt door raadslid de Wit van de Christen Unie.  

Meerdere bronnen beweren dat het raadslid wellicht opstapt omdat eerder al zijn coffee shop beleid sneuvelde en hij zich dus niet heeft kunnen hardmaken voor zijn twee belangrijkste standpunten.  Zelf wil hij niet reageren tegenover onze redactie en verwijst door naar de fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP, SGP-er Cor van Tuijl voor verder commentaar. Deze belde ons pas na het plaatsen van het artikel terug.

Als het raadslid opstapt lijkt het vertrouwen vanuit de Christen Unie zo laag dat het moeilijk en bijna niet geloofwaardig is voor Wethouder Cnossen om zonder slag of stoot te blijven zitten.

Stel dat de wethouder vertrekt en/of genoodzaakt is te vertrekken. Dan blijven er in principe voldoende ‘koppen’ over om een meerderheid voor de coalitie te houden. Er staat dan wel een vacature voor Wethouder open die eventueel ingevuld dient te worden.  Besluiten de overige coalitie partijen dat er geen geschikte kandidaat is, dan is de kleine kans aanwezig dat de boel klapt.

Lees ook:

Supermarkten op zondag open

ChristenUnie uit Coalitie, Wethouder weg

Cor van Tuijl: Ultieme doel is niet loslaten