Gemeente Woerden teleurgesteld in Nieuwsuur

Gemeente Woerden teleurgesteld in Nieuwsuur

De gemeente Woerden is teleurgesteld over een item in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Psychiater Michiel Bosman stelde in Nieuwsuur aan de kaak dat er veel minder geld is voor jongeren met een depressie. Twintig gemeenten zouden voor 2017 fors bezuinigd hebben op de hulp voor jongeren met een depressie. Daarin werd Woerden als negatief voorbeeld genoemd.

Presentator Toine Huys: “ Een van de gemeenten waar het geld op is, althans dat hebben we begrepen is Woerden. We hebben gesproken en gebeld en nu zeggen ze: “Nee hoor er is geld, als de heer Bosman belt dan kunnen we er gewoon over spreken en komt het dik voor elkaar.”

Psychiater Bosman: “Eind vorig jaar was er eenzelfde soort situatie in Almere, en nadat de wethouder daar bijna viel, werd de situatie recht getrokken. Ik hoop dat Woerden niet alleen via de mediaaandacht zegt; “We trekken de bezuinigingen terug”, maar dat dit een blijvende situatie is.”

Burgemeester Molkenboer reageerde vanochtend teleurgesteld: “Het is beneden de waarheid. Het gaat juist goed. We hebben komende week een afspraak met Michiel Bosman.”

De gemeente Woerden  weten:

“In Woerden zeggen wij: mensen eerst! Dat betekent letterlijk dat wij onze inwoners belangrijker vinden dan inkoopafspraken. De keuze van inwoners wordt gehonoreerd en dus krijgt ieder kind de zorg die het nodig heeft. Het klopt dat de zorgregio waarin de gemeente Woerden zorg inkoopt, budgetplafonds gebruikt. Zo weten de zorg inkopers hoe het beschikbare budget over zorgaanbieders wordt verdeeld en of onze inkoopafspraken kloppen. Maar, de gemeente Woerden gebruikt de budgetplafonds in de praktijk niet. In de gemeente Woerden geldt de volgende afspraak: als een zorgaanbieder meldt dat een inwoner niet wordt geholpen omdat het geld op is, dan verhogen wij automatisch het plafond. Als zorgaanbieders dus ervaren dat Woerdenaren door budgetproblemen niet worden geholpen, dan willen wij dat graag meteen weten. Dan gaat er namelijk iets fout en dat lossen we vervolgens graag samen op. Er staat al een afspraak tussen Bosman GGZ en de gemeente Woerden gepland.”

Foto: NOS Nieuwsuur