Herdenken in Woerden, hier kan dat

Herdenken in Woerden, hier kan dat

Nederland staat op vrijdagavond stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers en mensen die sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties omgekomen zijn.

Alle treinen en bussen van de vervoersbedrijven NS, Arriva en Keolis (Syntus) staan vrijdag tijdens de Nationale Herdenking om 20.00 uur twee minuten stil. Ook op de stations en in de stationswinkels wordt twee minuten stilte in acht genomen. Automobilisten die op dat moment onderweg zijn kunnen voor hun eigen veiligheid beter niet op een vluchtstrook halt houden, maar tijdig een parkeerplaats zoeken.

In de gemeente Woerden kun je verschillende herdenkingen bezoeken.

Woerden

De herdenking in Woerden begint om 18.45 in de aula van de Algemene Begraafplaats, waar bij het monument kransen worden gelegd. Om 19.40 uur volgt een stille tocht naar de gedenknaald aan de Meeuwenlaan. Na de herdenking spelen jongeren een voorstelling in Het Klooster in het kader van ‘Theater na de Dam’. Het stuk is gebaseerd op interviews met plaatsgenoten die in de oorlog hun leeftijd hadden.

Harmelen

De oranjevereniging van Harmelen organiseert de jaarlijkse dodenherdenking samen met de drie kerken van het dorp. De bijeenkomst start om 19.00 uur in de Sint-Bavokerk. Daarna volgt een stille tocht naar het monument bij de hervormde kerk aan de Kalverstraat.

Zegveld

In Zegveld komen de inwoners bijeen bij het monument aan de Middenweg. Na het signaal Taptoe en twee minuten stilte worden er kransen en bloemen gelegd. De lokale oranjevereniging zorgt voor bloemen.

Kamerik

In Kamerik vindt de herdenking vanmiddag al plaats. Om 16.00 uur wordt er bij de Algemene begraafplaats aan de Van Teylingenweg 2 minuten stilte gehouden.