Promovendus SDO verslaat koploper Nieuwerkerk

Het kan spoken in sporthal De Schulenburch en het publiek had zich al de hele week opgeladen voor deze wedstrijd. Fort Oranje en ‘Vakkie P’ (de voetballers) zongen, brulden en trommelden, moedigden aan. Na een zinderende wedstrijd trokken de rookwolken op en stond er een 26-25 eindstand op het scorebord.

SDO begon zonder de geblesseerde Edo Smit. Mark Meijers vulde zijn plek uitstekend in. Vanaf het eerste fluitsignaal was SDO los. Hilbert van Koerten opende het scorefestijn met een vrije bal. SDO nam het initiatief, was sterker en bij vlagen ongrijpbaar. Via 3-0 en 4-2 kwam Nieuwerkerk langszij, dit gaf echter nog een vertekend beeld. De verdediging van de koploper rammelde onder de aanvalskracht van SDO en bezweek regelmatig. Nieuwerkerk kwam achter, en kon alleen maar proberen de schade proberen te beperken. Via 11-9 liep SDO uit naar 14-9. Met name Dico Beijeman schoot in deze fase uit alle hoeken en standen raak.
De scheidsrechter floot veel voor lichamelijk contact. Beide ploegen gingen hier niet goed mee om en bleven volharden in fysiek spel, wat aan beide kanten vele vrije ballen opleverde. Nieuwerkerk ging hier beduidend beter mee om dan SDO. Tim Nome was daarin niet te stoppen. Nieuwerkerk deed wat het het hele seizoen al doet; makkelijk scoren. Zo vochten ze zich terug naar 14-12 en 15-13. In de slotseconde knalde Dico Beijeman er een buzzerbeater onder zware druk in. Met 16-13 ging SDO daarmee de rust in, Wat een eerste helft: SDO speelde aanvallend geconcentreerd, geduldig en schoot met scherp.

De tweede helft begon weer goed voor SDO. Het ging door waar het was gebleven: doelpunten maken. SDO sloeg een gaatje naar 19-14 maar kon niet doordrukken. Dit zou de wedstrijd doen kantelen. Het vak van Beijeman en Hilbert van Koerten werd zwaarder verdedigd en pakte ook steeds minder rebounds. Het verdedigende werk van SDO werd voorin beter maar er werden ook fouten gemaakt zodat Nieuwerkerk toch kon blijven scoren. De Kamerikse scoringsmachine ging steeds meer haperen. Het vak van Mark Meijers, die goed stond te rebounden tegen de lange Tim Nome, bleef zijn doelpunten echter maken. Nieuwerkerk kon de aansluiting daarom toch niet maken.
Bij de 22-21 van Kores Punt wankelde SDO maar wist toch weer 23-21 te maken. De gasten maakten een aantal keer de aansluitingstreffer die SDO steeds wist te neutraliseren door zelf weer te scoren. Het veldspel liet echter te wensen over. Via de 25-23 van Mark Meijers ging SDO de laatste 5 minuten in. Nieuwerkerk zette nog 1 keer aan. Het maakte 25-24 en toen Tim Nome weer een vrije bal maakte stond het weer gelijk met nog 2 minuten op de klok. Nieuwerkerk-coach Lion van Klooster rook zijn kans en wisselde er op los in de slotfase. Hij bracht ook een verse verdediger in tegen Alwin Smit, die moeilijk was af te stoppen. Het mocht niet baten: SDO rechtte de rug, mede door de fantastische steun van de supporters. Alwin Smit bleef koel, nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de 26-25 binnen met nog 1 minuut op de klok.
De Schulenburch ontplofte werkelijk van vreugde. De SDO verdediging hield stand, kwam aan de bal en SDO speelde daarna de wedstrijd vakkundig uit en won!

SDO was de eerste helft sterker, Nieuwerkerk de tweede. Aangezien SDO de hele wedstrijd voorstond toch een terechte overwinning op een sterk Nieuwerkerk. Alle spelers kwamen bij SDO tot scoren wat de teamprestatie van SDO maar weer eens benadrukt. Beide ploegen zijn nu samen koploper. De competitie is weer open maar het is nog lang.
Voorlopig is er een korte kerststop en op 7 januari hervat SDO de competitie uit tegen Heerenveen.