SDO wint kraker tegen Nieuwerkerk

In een met 500 toeschouwers bomvolle en uitzinnige sporthal, waarin SDO het met 130 plaatsen moest doen,  leek SDO goed aan de wedstrijd te beginnen toen een slim genomen vrije bal uiteindelijk door Nienke van Koerten werd ingeschoten, maar deze treffer werd wegens duwen onder de korf afgekeurd. Helaas bleek dit goede begin maar schijn te zijn. SDO had meer last van de druk van de wedstrijd dan Nieuwerkerk en speelde een heel slechte eerste helft. Vooral het vak van Dico Beijeman en Hilbert van Koerten zat totaal niet in de wedstrijd. Er was geen grip op Nieuwerkerk-aanvaller Kores Punt en aanvallend werd het steeds machtelozer gedurende het verloop van de eerste helft. Nieuwerkerk koos er voor alles op alles te zetten om de aanvallende mannen van SDO uit te schakelen en daar wist dit vak geen raad mee. Ook het vak van Alwin en Edo Smit zat aanvankelijk aanvallend niet lekker in zijn vel, maar hield de tent verdedigend heel goed dicht. Dit leidde tot een wedstrijdbeeld waarin twee onmachtige aanvallen zwoegden, waarmee de doelpunten schaars waren in de eerste helft. In de eerste zes minuten werd er nog wel redelijk gescoord. Nieuwerkerk had wel het beste van het spel en liep uit naar 3-1. Alleen Hilbert van Koeren vond van ver de korf. Vervolgens trok SDO heel snel bij tot 4-3 via een strafworp van Alwin Smit en een kans onder de korf van Dico Beijeman. Vervolgens werd er zeven minuten niet gescoord, alvorens Nadua Breedijk achter de korf de 4-4 noteerde. SDO kon geregeld scoren via de vrouwen omdat Nieuwerkerk haar kaarten volledig zette op het uitschakelen van de SDO-mannen. Toch liep Nieuwerkerk weer snel uit naar 6-4. Daarna hield SDO de verdediging 10 minuten potdicht en lukte het SDO ondanks moeizaam aanvallen toch te scoren en weer langszij te komen door Hilbert van Koerten en Sabrina Kooijman. De effectiviteit van SDO bleek groter dan die van Nieuwerkerk, wat door lengtevoordeel veel meer kon schieten maar daar onder hoge druk niet zuiver in was. Het werd heel snel 8-7 en daarna werd tot de rust in zes minuten, waarvan vijf zuivere speeltijd, niet meer gescoord en dat zegt genoeg over de machteloosheid van beide aanvallen die voor de korf stonden.

Nieuwerkerk had meer afstand moeten nemen, maar verzuimde dat en SDO had dus nog alle mogelijkheden voor de tweede helft open, maar erg gerust was de uitzinnige aanhang er niet op.

Het kan verkeren zo bleek in de tweede helft. Het vak van Beijeman en van Koerten vond de oplossing om toch beter tot scoren te komen en bleek opeens niet meer machteloos. Vooral Dico Beijeman, die werd uitgejouwd door de supporters van Nieuwerkerk omdat hij er weinig van bakte, ervoer dit als doping en wel een heel effectieve. Hij trok zijn vak er door heen in de tweede helft, al was het Hilbert van Koerten die de 8-8 binnenschoot. Nieuwerkerk hield nog het initiatief door Kores Punt die niet af te stoppen was en die ook alles kon blijven schieten omdat Datema als een vorst heerste onder de korf. Daardoor liep Nieuwerkerk weer uit tot 10-8. Vervolgens was er een incident met de overigens uitstekend leidende scheidsrechter, die voor de wedstrijd de gigantische luchthoorn die SDO van Blauw Wit had geleend had toegestaan , nu opeens verbood na klagen van de Nieuwerkerkbank.  Via twee keer Beijeman werd het daarna 10-10, maar Kores Punt bracht Nieuwerkerk weer op 12-10. Net in die periode, bijna halverwege de tweede helft, kreeg SDO een grote klap te verwerken doordat Edo Smit, met een ernstige achillespeesblessure uitviel. Deze bleek na onderzoek in het ziekenhuis afgescheurd en Smit, die een ijzersterke wedstrijd speelde zal zondag geopereerd worden. Het zoveelste blessureleed van de jongste Smit. Ondanks deze aderlating rook SDO dat de wedstrijd aan het kantelen was en met Mark Meijers als uitstekende vervanger werd er nog een tandje bij geschakeld. Hilbert van Koerten en Dico Beijeman zorgden voor 12-12, waarna een slim genomen vrije bal Nienke van Koerten in stelling bracht achter de korf en zij faalde niet: met haar 12-13 was de eerste voorsprong van SDO een feit en die zou niet meer uit handen gegeven worden. Nieuwerkerk probeerde het wel, maar toen Francois Ugen tot 3x toe een doorloopbal miste gingen de koppen hangen. Vervolgens werd een batterij wissels ingebracht die alleen maar averrechts uitpakten. Toen SDO twee minuten voor tijd op 13-16 kwam door een doorloper van Alwin Smit leek de buit binnen, maar de slotfase werd toch nog even spannend. Met nog anderhalve minuut zuivere speeltijd werd het 14-17, weer Dico Beijeman en daarna 15-17 met 32 seconden op de klok. Vervolgens miste Alwin Smit een doorloopbal en met nog 8 seconden op de klok was het wéér Kores Punt die Nieuwerkerk op 16-17 bracht. In de restererende seconden hoefde SDO alleen maar uit te spelen, maar er werd toch een strafworp versierd door Alwin Smit en die liet deze kans niet liggen om de eindstand op 16-18 te bepalen, waarna de vloer bestormd werd door een dolle SDO-aanhang en leek het kampioenschap en dus de hoofdklasse al binnen.

Daarvoor moet dan volgende week tegen Heerenveen thuis op zijn minst een punt gehaald worden. Heerenveen kan nog aan degradatie ontsnappen en heeft als een van de weinigen SDO een nederlaag toegebracht. SDO wil én kampioen worden én de nederlaag rechtzetten dus alle ingrediënten voor een grandioze kampioenswedstrijd zijn aanwezig. Aanvang is 19.30 uur en zorg dat je op tijd bent: er zal geen vrije plek meer over zijn!