Start voorbereidingen drie grote transities

Start voorbereidingen drie grote transities

De regering heeft in 2011 besloten dat zij een aantal taken overdraagt aan de gemeenten. Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de gehele jeugdzorg. De begeleiding van mensen met een zwaardere zorglast of hulpvraag (AWBZ) wordt vanaf 2013 door de gemeenten opgepakt en ook de uitvoering van de Wet werken naar Vermogen is vanaf 1 januari 2013 de verantwoordelijkheid van de gemeente. Gemeente Woerden pakt de voorbereidingen voor de drie grote transities in onderlinge samenhang op.

Als eindresultaat heeft de gemeente Woerden voor ogen dat hulpvragers vanuit het principe ‘een gezin, een plan’ worden benaderd. Dit betekent dat een hulpvrager of gezin één aanspreekpunt krijgt voor alle vragen. Door de complexe situatie waarin multiprobleem gezinnen verkeren, is nu al snel een heel netwerk van instanties en professionals betrokken. Onderzoek laat zien dat dit kan oplopen tot 19 hulpverleners per gezin.

Een voorbeeld: Een gezin kan te maken hebben met een schuldenproblematiek als gevolg van werkeloosheid. Dat kan van invloed zijn op de psychische toestand van de ouders, wat doorwerkt op het opvoedklimaat van de kinderen. Het kan voorkomen dat het gezin nu minimaal drie verschillende loketten langs moet als een dergelijke situatie ontspoort. En soms worden er dan vanuit een ander specialisme drie verschillende diagnoses gesteld.

Door het ‘een gezin, een plan’ streeft de gemeente Woerden er naar dat de hulpvrager in de toekomst nog maar één keer zijn gegevens hoeft te verstrekken over de situatie waarvoor hulp wordt gevraagd. Gezinnen met meerdere complexe problemen krijgen één aanspreekpunt, waarbij één professional het overzicht en de regie heeft.

Met de drie transities krijgt de gemeente een er een grote taakstelling bij. Door de bezuinigingen moet het werk met minder geld worden uitgevoerd.

Loes Ypma, verantwoordelijk wethouder voor alle drie de transities (zorg en welzijn): “Door integraal te werken kan een hulpvraag efficiënt opgepakt worden. Ik zie veel mogelijkheden in een goede samenwerking met maatschappelijke organisaties binnen de gemeente en het verstevigen van het vangnet binnen de regio. De inzet van het eigen sociale netwerk van een hulpvrager is van cruciaal belang. Professionele hulp kan door deze manier van werken soms achterwege blijven of ondersteunend worden ingezet. Dit is prettiger voor de hulpvrager en uiteindelijk goedkoper voor de overheid.”

Gemeente Woerden zoekt voor een integrale aanpak van de stelselwijzigingen zowel lokaal als regionaal de samenwerking op. Lokaal voert de gemeente inmiddels intensief gesprekken met zorginstellingen als Abrona, Reinaerde, Kwintes, Altrecht, en de Sluis maar ook Welzijn Woerden en vrijwilligersorganisaties als de NPV, Handje Helpen, Graag Gedaan en Stichting Present zijn belangrijke partners voor samenwerking. Regionaal wordt samengewerkt met Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en de Ronde Venen. De nauwe ambtelijke samenwerking met Oudewater is sinds donderdag 15 maart jl een feit; beide gemeenteraden hebben ingestemd met een verregaande ambtelijke samenwerking. Begeleiding, hulp en zorg kunnen binnen het regionaal samenwerkingsverband beter en voordeliger worden ingekocht.