Watertekort dreigt: “douche niet te lang”

Watertekort dreigt: “douche niet te lang”

Door de vele zonnige dagen en een flink gebrek aan regen lijkt 2018 een droogterecordjaar te gaan worden. Daarom roepen drinkwaterbedrijven hun klanten op om zuinig om te gaan met water, maar hoe ziet dat er in de praktijk eigenlijk uit? Deze tips kunnen hulp bieden.

Vermijd piekmomenten

Net zoals de ochtend- en avondspits op de weg, gelden er voor het gebruik van water ook piekmomenten. “Die liggen tussen 06.00 en 09.00 uur ’s ochtends, en tussen 17.00 en 20.00 uur ’s avonds”, aldus Roeland Kimman van waterbedrijf Vitens. “Probeer tijdens die periodes zo min mogelijk water te gebruiken. Als we met z’n allen tegelijkertijd de weg op gaan krijg je file, en zo werkt het ook met water.”

Korter douchen

Het klinkt logisch en heeft ook nog eens veel effect: iets minder lang douchen bespaart een hoop water. Hetzelfde geldt voor andere persoonlijke verzorging, want water besparen kan ook tijdens het scheren, handen wassen of tandenpoetsen. En wat natuurlijk ook kan is samen douchen.

Tuin sproeien in de avond

Ook buitenshuis zijn er allerlei manieren om geen druppel te verspillen. Geef je planten bijvoorbeeld alleen ’s avonds water, want dan verdampt het niet meteen. Ook is het verstandig om zo lang mogelijk te wachten. Pas als de boel slap gaat hangen en bijna gaat verkleuren, moet je echt water gaan geven. Gebruik dan niet zo’n wipwap-sproeier die heel veel verspilt, maar zorg dat het water direct op de grond bij de plant terecht komt.

‘Wees slim en verstandig’

“Door bewust om te gaan met water, komen we als het goed is de zomer gewoon door”, aldus Kimman. “Denk bij alles wat je doet gewoon logisch na. Als je bijvoorbeeld een kinderbadje hebt opgezet met deze zomerdagen, gooi dat water dan niet op straat, maar over je planten. Zo sla je twee vliegen in één klap. Dat werkt ook met andere zaken: als je iets meer nadenkt, bespaar je al snel een beetje water.”

Alhoewel Vitens z’n klanten stimuleert om zuinig te zijn, slaan ze nog geen groot alarm. “Nederland is een waterrijk land en we hebben allerlei manieren om aan water te komen”, vertelt Kimman. “Mits deze droogte niet de komende zomermaanden aanhoudt, moet het gewoon goed komen.”

Bron: RTV Utrecht   Foto: Pixabay