Weesfietsen station naar de Fietssluis

Weesfietsen station naar de Fietssluis

Sinds 2010 ruimt de gemeente Woerden actief te lang of fout geparkeerde fietsen en fietswrakken. De verwijderde rijwielen werden 13 weken opgeslagen en, als de eigenaar zich niet meldt, daarna vernietigd. Dit was geen duurzame manier van werken. Het college en de gemeenteraad besloten dat dit anders moest.

De gemeente is op zoek gegaan naar een partner die de mogelijkheden heeft om de geruimde fietsen een tweede leven te geven. De Sluis Groep kwam naar voren als geschikte samenwerkingspartner. Afgesproken is dat De Sluis Groep, onder toezicht van de gemeente, ook de handhaving op (brom)fietsen gaat uitvoeren. De geruimde rijwielen worden gecontroleerd op diefstal, geregistreerd, 13 weken opgeslagen en tegen vergoeding teruggegeven aan de eigenaar of na deze periode duurzaam verwerkt.

Duurzaam hergebruik en maatschappelijk verantwoord

Onder de naam FietsSluis gaan medewerkers van De Sluis Groep aan de slag met de handhaving op het fietsparkeerbeleid en duurzame verwerking van de verwijderde rijwielen. Dit laatste betekent dat verkoopbare fietsen worden opgeknapt en te koop worden aangeboden via de Kringloop Midden Holland (KMH)-winkels, welke onderdeel zijn van De Sluis Groep. De FietsSluis-medewerkers demonteren de onverkoopbare fietsen en verzamelen de bruikbare onderdelen. Deze komen van pas bij de reparatie van fietsen of worden in de KMH-winkels verkocht. De wrakken van fietsen of brommers worden gedemonteerd voor optimale recycling.

Loes Ypma, wethouder sociale zaken, is erg te spreken over de samenwerking met De Sluis Groep: “Het is voor de gemeente en De Sluis Groep een win-win situatie. De gemeente heeft  zo een mooie oplossing voor de  wens om verwijderde rijwielen duurzaam te verwerken. De Sluis Groep krijgt er een geweldig leer/werk-project bij. Op deze wijze realiseert de gemeente Woerden maatschappelijk verantwoord èn duurzaam hergebruik van de verwijderde fietsen.”

Ronald van Drogenbroek, directeur bedrijfsvoering van De Sluis Groep, ziet de FietsSluis als een prima mogelijkheid om nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk. 

FietsSluis: ook voor gevonden en verloren voorwerpen

Het loket gevonden en verloren voorwerpen is een gemeentelijke taak. Met de komst van de FietsSluis is besloten dit loket hier onder te brengen. Eén loket voor alle gevonden en verloren voorwerpen maakt het overzichtelijk en duidelijk voor de inwoner. Op www.verlorenofgevonden.nl is te zien welke voorwerpen, inclusief (brom)fietsen, bij de FietsSluis zijn opgeslagen. De FietsSluis is vanaf 1 maart 2012 hèt adres voor gevonden of verloren voorwerpen.

Foto’s Alex de Kuijper

[gallerij]