“Actieve rol voor gemeente bij voorkomen scheidingen Woerden”

“Actieve rol voor gemeente bij voorkomen scheidingen Woerden”

Het CDA en ChristenUnie-SGP in Woerden willen dat de gemeente een actieve rol gaat spelen bij het voorkomen van scheidingen. Volgens cijfers van de website WoerdenWijzer.nl speelt bij negentig procent van de meldingen relatieproblematiek een rol.

“In 2015 zijn er in Woerden honderd huwelijken of geregistreerde partnerschappen afgesloten, maar er zijn er ook honderd ontbonden in Woerden”, vertelt raadslid Hugo Bulk van ChristenUnie-SGP.

Bulk baseert de cijfers op de meest recente informatie die over scheidingen bekend is. “Er is dus sprake van een fors probleem, zeker als je ziet dat een op de vijf scheidingen uitloopt op een vechtscheiding. Daar zijn kinderen de dupe van.”

OPLOSSINGEN
CDA en ChristenUnie-SGP willen dat er veel meer aandacht moet komen voor preventie. “Als overheid heb je geen invloed over wat er achter de voordeur gebeurt, maar je kunt wel denken aan voorlichting aan jonge ouders.” Volgens Bulk zitten die vaak in een kwetsbare periode.

Een probleem is dat relatietherapie niet meer vergoed wordt door de zorgverzekeraar, zegt Bulk. “Dat kan voor mensen een financiële drempel zijn, dus als gemeente kun je misschien daar iets in betekenen. Maar ook concreet daarin samenwerking zoeken met instanties die om gezinnen heen staan.”

LAAGDREMPELIGE HULP
Tanja de Waal is psychotherapeut en scheidingsbemiddelaar en ook zij vindt dat er iets moet gebeuren. “Er liggen kansen voor gemeenten. Zo zou een periodieke check voor je relatie helemaal niet slecht zijn. Maar de gemeente zou ook mensen met relatieproblemen op een laagdrempelige manier kunnen doorverwijzen naar relatietherapeuten.”

Volgens De Waal is een relatiebreuk vaak het gevolg van problemen. “Er is bijvoorbeeld gedoe in het gezin met opvoeding, werk of financiën, waardoor een echtpaar problemen krijgt. Daardoor ontstaan er ook weer problemen in het gezin.”

Er heerst volgens De Waal nog altijd een taboe op praten over relatieproblemen. “De gemeente zou daar meer voorlichting over kunnen geven en het stigma daarover kunnen opheffen.”