Woerden bijna duurste bouwleges voor kleine verbouwing

Woerden bijna duurste bouwleges voor kleine verbouwing

Woerden staat op de tweede plek in de lijst van dure gemeenten als het gaat om de bouwleges, de kosten voor de vergunning voor kleine verbouwingen. Wanneer je in Woerden bijvoorbeeld een bijkeuken aan je huis wilt bouwen, ben je al 735 euro armer nog voor er een baksteen is gelegd.

Kosten voor de vergunning

Wanneer je een verbouwing plant, of het nu een bijkeukentje of een compleet nieuw paleis is, moeten je tekeningen langs de gemeente voor een bouwvergunning. Voor die vergunning mogen gemeenten zelf bepalen hoeveel de bouwlustige burger dient te betalen. De verschillen in bouwleges lopen in Nederland ontzettend uiteen. Vereniging Eigen Huis checkt ieder jaar de prijzen en trekt aan de bel: volgens de vereniging moeten er landelijk twee tarieven komen, voor een kleine en een grote verbouwing, om de enorme prijsverschillen te voorkomen.

Kleine verbouwing tot 10.000 euro

In de rubriek Buurtfacts op de website van RTL Nieuws zette de redactie alle tarieven in Nederland op een rijtje. Woerden komt bedroevend hoog uit de bus: met 735 euro aan legeskosten voor een verbouwing tot 10.000 euro bezet de stad een tweede plek. Boven Woerden staat alleen nog Veenendaal: daar mag je bijna 1000 euro neertellen voordat je aan de slag mag. In Monfoort ben je iets goedkoper uit, namelijk 527,50 euro. In Oudewater betaal je nog iets minder, 472 euro. Maar ook die gemeenten zitten nog altijd ruim 100 euro boven het landelijk gemiddelde.

Grote verbouwing tot 130.000 euro

Een grote verbouwing tot 130.000 euro is een heel ander verhaal. Het traject van een grote bouwvergunning is langer en moet langs meer schijven, en daarom liggen die bouwleges hoger. Gek genoeg is Woerden daarin de goedkoopste van de regio: je betaalt ‘slechts’ 4717,57 euro aan bouwleges. In Montfoort tel je 4359,50 euro neer en Oudewater spant de kroon met 5755,60 euro. Dat is nog lang niet zo erg als in de duurste gemeente Haren, waar je ruim 6700 euro voor de toestemming voor je grote verbouwing neerlegt, maar de Woerdense regio zit nog altijd dik 2000 euro boven het landelijke gemiddelde.

Gemeente Woerden: “De veroorzaker betaalt”

“De kosten voor de gemeente bestaan onder andere uit ambtelijke uren en externe adviezen die nodig zijn voor de beoordeling van de bouwaanvragen”, legt een woordvoerder van gemeente Woerden desgevraagd uit. “In principe geldt dat de veroorzaker van de kosten, namelijk de aanvrager, die ook voor zijn rekening neemt. In enkele andere gemeenten kiest men er soms voor om bij lage bouwkosten ook lagere leges te vragen. Dan betalen de inwoners gezamenlijk, via de belastingen, een deel van de kosten. Of ze worden betaald uit de grotere bouwwerken, die dan relatief meer betalen.

“De gemeente mag er niet op verdienen, in Woerden zijn de kosten van team vergunningverlening en ondersteuning groter dan de inkomsten. Bij invoering van de nieuwe wet Private Kwaliteitsborging zal het werk van de vergunningverleners anders worden. Een goed moment om de leges opnieuw te berekenen en vast te stellen”, aldus de woordvoerder.

Foto: Torange