Buxusmot vreet buikje vol in Woerdense tuinen

Buxusmot vreet buikje vol in Woerdense tuinen
Waar de buxusmot verschijnt, verdwijnt de buxus. De Aziatische rups eet, nee, vréét zich dwars door de Woerdense tuinen heen. De bestrijdingsmiddelen zijn momenteel niet aan te slepen.

Exotische verstekeling

De buxusmot is een rups, daarom wordt hij, heel logisch, ook wel buxusrups genoemd. Zijn exotische uiterlijk, groen met zwarte stippen, verraadt dat hij eigenlijk ergens anders thuishoort: in Japan, China en Zuid-Korea. Zo’n tien jaar geleden kwamen hoogstwaarschijnlijk enkele verstekelingen vanuit Azië mee met een zending buxusplanten naar Duitsland. Het lijkt erop dat de rups de rivier stroomafwaarts volgt. Momenteel verdort hij in rap tempo het buxusgroen in de Nederlandse tuinen. Het rupsje knabbelt aan de blaadjes, laat overal eitjes achter, wordt uiteindelijk een vlinder en sterft na acht dagen. Maar tegen die tijd vreet de tweede generatie alweer lustig aan je buxusplant.

Niet meer te redden

Ook in Woerdense tuinen heeft de buxusmot stevig huisgehouden en de golf lijkt nog niet voorbij.  “Voor onze vakantie nog fris en groen en binnen twee weken helemaal verdord”, laat een inwoonster van Woerden weten.

Bestrijding

De buxusmot kan bestreden worden met verschillende bestrijdingsmiddelen, waaronder de biologische variant Pyrethrum. Ook bestaan er feromoonvallen die mannetjesrupsen aantrekt. Gevolg: de dametjes hebben niemand meer om mee te paren. Nog een goede tip: wanneer je een dode buxus snoeit of rooit, gooi het afval dan niet in de groenbak maar in een afgesloten vuilniszak. Zo niet, dan gaat hij alsnog aan de wandel en heeft het probleem zich enkel verplaatst. En last but not least: als je toch al van plan was je tuin opnieuw in te richten, vervang dan de buxus door een haag die de buxusmot niet lekker vindt, zoals liguster of schijnhulst.