Inbraken in Utrecht met 20 procent gedaald, forse stijging in Woerden

Inbraken in Utrecht met 20 procent gedaald, forse stijging in Woerden

In de provincie Utrecht zijn vorig jaar minder woninginbraken gepleegd dan in 2014. In de stad Utrecht is sprake van een afname met 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Landelijk daalde het aantal woninginbraken met 9 procent, maar deze cijfers gelden niet voor alle gemeenten. In Woerden bijvoorbeeld steeg de criminaliteit met meer dan 25 procent. Burgemeester Molkenboer is bezorgd. “We hebben een groot aantal woninginbraken, diefstallen, tasjesroven en autoinbraken. Dat is een aanzienlijke stijging.”

JONGEREN
Molkenboer heeft een sterk vermoeden wie de daders zijn. “Woerden heeft te maken met een groep jongeren die zich hiermee bezighoudt in hun eigen wijk. We moeten dit stoppen en dat vereist een specifieke aanpak. We moeten met deze jongeren in contact komen en ze uit die criminaliteitsspiraal proberen te halen. Verder moeten we kijken naar het organiseren van activiteiten en een ruimte voor deze jongeren.”

Burgemeester Molkenboer juicht ook het gebruik van WhatsApp-groepen in de buurt toe. “Onlangs nog is een nepcollectant opgepakt mede door deze methode en ook een inbreker is aangehouden dankzij de appgroep. De meeste bewoners zien het meteen als er mensen in de wijk lopen die vreemd gedrag vertonen.”

OMSTANDIGHEDEN
Het aantal woningen waar werd ingebroken, kwam in 2015 landelijk onder de 65.000. Tussen 2007 en 2012 nam het totaal aantal nog jaarlijks toe. In een op de drie gemeenten waren er juist meer inbraken. Dat wijst er volgens het CBS op dat lokale omstandigheden voor inbrekers een grote rol spelen.

Bij 7,3 procent van de woninginbraken lukte het de politie in hetzelfde jaar ten minste één verdachte op te sporen. In 2014 was dat nog 7,8 procent. Van de andere grote steden waren er alleen in Den Haag meer inbraken in huizen (10 procent). In Rotterdam (min 11 procent) en Amsterdam (min 8 procent) nam het aantal inbraken af.

Het aantal geregistreerde misdaden daalde vorig jaar met 5 procent gedaald in vergelijking met 2014. Vooral woninginbraken, vernieling en verstoring van de openbare orde namen sterk af, allemaal met 9 procent. De daling van het aantal vermogensdelicten viel met 3 procent relatief wat tegen.