Is het een vogel? Is het een vliegtuig? … Het is…

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? … Het is…

Het zou je gebeuren. Zit je in de tuin, komt er opeens een parachute met pakketje naar beneden die pardoes in je boom blijft hangen. Het overkwam de Woerdense Paul van Den Dungen.

“Opeens hing er na een val met parachute een pakketje in de boom van de tuin. Ik dacht eerst dat het een oude telefoon was”, aldus de verbaasde Paul

Bij nader onderzoek blijkt het een radiosonde van het KNMI te zijn. Op de sonde, die gebruikt wordt op weerballonnen zat een briefje met een uitleg van het KNMI.

“Ik dacht eerst nog aan een grapje maar bij nader onderzoek blijkt het een radiosonde van het KNMI te zijn. In het begeleidende schrijven dat op het apparaatje zit geplakt, staat te lezen wat het is en je ermee moet doen. Geen restwaarde voor het KNMI en kan als KCA op de milieustraat worden ingeleverd”,aldus de vinder.

Elke nacht om 00:00 uur (UT) wordt vanaf het waarneemterrein van het KNMI in De Bilt een weerballon opgelaten. Ze registreren gegevens van de bovenlucht. Als de radiosonde omhoog gaat, komt hij in steeds ijlere lucht. De (rubber)ballon wordt dus groter en groter en zal vroeger of later klappen. De radiosonde komt dan aan een parachute naar beneden.

Normaal leggen deze ballonnen grotere afstanden af. Ook richting Engeland, Duitsland of elders. Vandaag kwam er een in Woerden terecht. Een afstand van 27 kilometer. Onze conclusie: Weinig wind, mooi weer, BBQ aan!