Onrust over RVS in zwembaden; Batenstein en H2O goed onderhouden

Onrust over RVS in zwembaden; Batenstein en H2O goed onderhouden

Een overgroot deel van de overdekte zwembaden in Nederland voldoet niet aan het Bouwbesluit. Dit lijkt in Woerden niet het geval, want Batenstein wordt keurig onderhouden, zo zegt de gemeente in een reactie.

Chloordamp gevaarlijk voor RVS

Zwembaden zijn wettelijk verplicht om aan te kunnen tonen dat er in hun gebouwen geen roestvast staal zit op plekken waar dat gevaarlijke situaties op zou kunnen leveren. Sommige soorten roestvast staal kunnen namelijk door chloordamp worden aangetast en daardoor breken. Maar liefst 80% van de Nederlandse zwembaden kan niet aantonen of er roestvast staal in hun gebouw verwerkt zit en waar precies. Vorig jaar kwam er voor overdekte zwembaden een wettelijke verplichting om dit aan te kunnen tonen.

‘Zeer teleurstellend’

Slechts 20 procent van de onderzochte binnenbaden voldoet aan deze eis; de 329 zwembaden die niet reageerden op het verzoek van de overheid nog niet eens meegeteld. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de uitkomsten van het onderzoek ‘zeer teleurstellend’.

Alle bouten en moeren vervangen

Gemeente Woerden neemt de wettelijke verplichting niet licht, zo blijkt uit een reactie:

“Afgelopen voorjaar zijn bijvoorbeeld alle bouten en moeren van de glijbaan in het Batensteinbad vervangen, dat zijn zo’n 1000 stuks. Daarnaast zijn de houtwolcementen wandplaten extra bevestigd.”

De controles lopen overigens niet via de gemeente, maar via WoerdenSport, het bedrijf dat de exploitatie van zwembad Batenstein in woerden en H2O in Harmelen verzorgt.

“Woerdensport is verantwoordelijk om de controles uit te laten voeren, maar deelt de rapporten met ons”, aldus een woordvoerder van gemeente Woerden.

Foto: Edoderoo – CC-by-SA3.0