Ook vandaag staken de busschauffeurs

Ook vandaag staken de busschauffeurs

In de hele provincie rijden ook vandaag bijna geen bussen. Net als gisteren staken medewerkers van de regionale vervoersbedrijven, omdat ze een betere cao willen.

Gisteren leken de meeste reizigers een alternatief vervoer te hebben geregeld. Op Utrecht Centraal zorgde de staking voor het zeldzame beeld van uitgestorven busplatforms. Veel reizigers probeerden een OV-fiets te huren, met lange rijen bij de uitgiftepunten van de NS tot gevolg.

Staking

Vakbonden FNV en CNV willen met de 48-uursstaking, die voor het hele land geldt, hun eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De werkgevers zouden de chauffeurs al jaren uitknijpen. “De rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. We willen keiharde afspraken in de cao”, zegt FNV-bestuurder Paula Verhoef.

Vandaag is de laatste dag van de landelijke stakingsactie, vanaf morgen rijdt al het stads- en streekvervoer weer volgens planning.

Verder praten

De staking kost de sector 6 miljoen euro. Dat heeft Fred Kagie van werkgeversorganisatie VWOV tegen RTV Utrecht gezegd. Kagie roept de vakbonden op terug te keren naar de onderhandelingstafel. “Het liefst vandaag nog, want stakingen gaan een cao niet dichterbij brengen.”

Volgens de voorzitter van de werkgevers zijn in een in januari gesloten overeenkomst met de vakbonden goede afspraken gemaakt over de werkdruk en over zaken als plaspauzes voor de chauffeurs. ”Nu gaat het om het nakomen van de afspraken en we hebben nog niet de kans gehad om het echt in te voeren. Als het nodig is om zaken nog preciezer op te schrijven dan moeten we dat doen.”

Kagie bestrijdt het beeld dat de schade voor de reiziger in ieder geval gisteren wel meeviel. ”Het valt nooit mee. Als een belangrijk deel van het OV niet rijdt, zijn we absoluut niet blij natuurlijk.” Bovendien wordt de actie volgens de werkgeversvoorman helemaal niet namens alle chauffeurs gevoerd. ”Anders dan bij de acties op 4 januari waren veel chauffeurs er ook klaar mee; die wilden rijden. U-OV rijdt ook aangepast, niet om te provoceren maar omdat nogal wat chauffeurs gewoon hun werk willen doen.”

Bron: RTV Utrecht