Op weg naar een aardgasvrij Woerden

Op weg naar een aardgasvrij Woerden

Dinsdag ondertekende wethouder Hans Haring de Green Deal Aardgasvrije Wijken. Dit stelt de gemeente in staat om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Met de ondertekening van de Green Deal wordt een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda, de route schetst naar een CO2-arme samenleving in 2050.

De gemeente Woerden heeft de ambitie om al in 2030 klimaatneutraal te zijn. Onder de noemer ‘Duurzame samenleving’ kondigde het college onlangs al aan diverse duurzaamheidsprojecten de komende jaren op te gaan pakken met inwoners, partijen uit de Woerdense samenleving, regionale partners en landelijke kennisinstellingen. Deze maand zijn er al diverse werksessies met genoemde partijen over een duurzame samenleving.

Hans Haring, wethouder duurzaamheid: “Het ondertekenen van deze Green Deal is een belangrijke ontwikkeling in de energietransitie. Het past bij onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn en fossiele brandstoffen passen daar niet bij. Ook de actuele ontwikkelingen rondom gasboring in Woerden dragen hieraan bij. Woerden wil van het aardgas af. Met het ondertekenen van de Green Deal Aardgasvrije Wijken laten we zien dat we concrete stappen zetten naar een aardgasvrij Woerden.”

Noodzakelijk

Woningen in Woerden dragen voor een belangrijk deel bij aan de CO2-uitstoot van de gemeente. Meer dan de helft van de CO2-uitstoot van woningen komt door het aardgasverbruik. Om een klimaatneutrale gemeente te worden is het aardgasvrij maken van wijken dus een noodzakelijke stap.  Op de totale energierekening is aardgas goed voor zo’n 75%.

Wethouder Haring : “Samen met netbeheerder Stedin onderzoeken we hoe een bestaande Woerdense wijk aardgasvrij kan worden, wat mogelijke (collectieve) alternatieven zijn en bijvoorbeeld hoeveel tijd we moeten nemen voor een dergelijke transitie. Wijkbewoners hebben hier natuurlijk een belangrijke stem in.”

Green Deal draagt bij aan innovatie

In het Klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder twee graden Celsius, met het streven deze tot anderhalve graad te beperken. In de Energieagenda vertaalt het kabinet deze internationale ambities naar concrete maatregelen waarmee Nederland in de komende decennia de energietransitie kan realiseren.

Zo moeten nieuw te bouwen gebouwen vanaf 2021 (bijna) energieneutraal zijn en de resterende warmtevraag moet zoveel mogelijk zonder aardgas worden ingevuld. Een grotere opgave ligt er voor de warmtevoorziening in de bestaande bouw. De technologie om andere duurzame warmtebronnen voor verwarming te gebruiken is weliswaar beschikbaar, maar nog niet op grote schaal toegepast in bestaande wijken waar nu door aardgas wordt verwarmd. Doorontwikkeling van de technologie, financiële oplossingen en nieuwe samenwerkingsvormen zijn daarvoor noodzakelijk. Initiatieven die nu mogelijk worden met deze Green Deal leveren een belangrijke bijdrage aan die (sociale) innovaties.