Renovatie stadhuis niet door Woerdens bouwbedrijf

Renovatie stadhuis niet door Woerdens bouwbedrijf

BAM Bouw en Techniek uit Bunnik gaat het Woerdense stadhuis renoveren. De aannemer kwam als beste naar voren bij de Europese aanbesteding. In de voorrondes zaten ook Woerdense bedrijven maar die vielen buiten de boot.

Al een paar maanden wordt er gewerkt aan het strippen en deels slopen van het stadhuis aan de Blekerijlaan. In de tussentijd is de Europese aanbesteding voor een aannemer van de bouw afgerond. En met succes, de definitieve gunning voor het werk is gegaan naar BAM Bouw en Techniek uit Bunnik. Op 1 juni 2017 start BAM met de werkzaamheden en naar verwachting is de renovatie 1 juli 2018 klaar.

Duurzame en sociale investeringen

Voor de gehele renovatie van het stadhuis en RHC heeft de gemeente een hoge duurzaamheidsambitie. Bij de strip- en sloopwerkzaamheden wordt bijvoorbeeld 98% van de vrijkomende materialen hergebruikt en binnen een straal van 25 km verwerkt. Het gebouw gaat na de renovatie van een G+ energielabel naar een A+ label. Dit door het gebruik van ledverlichting, zonnepanelen, een WKO en energiezuinige installaties.

Wethouder Ivo ten Hagen: “Niet alleen het gebouw moet duurzaam zijn, ook de aannemers hebben we beoordeeld op duurzaam ondernemen. Zo scoorde BAM met een lage CO2 footprint, een slim vervoer- en toeleverplan en een ambitieus afvalrecyclingprogramma. Dit valt allemaal onder het keurmerk ‘Bewuste Bouwers’. Op Social Return On Investment (SROI) heeft BAM maximaal gescoord. Hierbij worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (in samenwerking met Ferm Werk) betrokken bij het project om zo werkervaring op te doen. Een concept dat,  tijdens de sloop door Lek Sloopwerken, al voor 2 fulltime arbeidsplaatsen heeft gezorgd. Naast de SROI arbeidsplaatsen start BAM  tijdens de bouw ook met het concept ‘Leerling bouwplaats’. Dit betekent dat leerlingen op de bouwplaats met een werk- en leertraject opgeleid worden. Ik ben ontzettend tevreden over het feit dat we onze hoge duurzaamheidsambitie kunnen realiseren. En dat we iets betekenen voor de lokale arbeidsmarkt. Meer kan ik eigenlijk niet wensen voor dit renovatieproject.”

Aanleiding van de renovatie

Het Woerdense stadhuis voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Het was te groot en verkeerde in een slechte staat. Door flexibel gebruik van werkplekken en multifunctioneel gebruik van de raadzaal kan het stadhuis fors kleiner worden. Hierin staat optimale dienstverlening aan de inwoners centraal. De raad heeft daarom eind 2015 besloten tot een ingrijpende renovatie. Tijdens deze renovatie zit de gehele ambtelijke en bestuurlijke organisatie tijdelijk in panden op de Bleek 6, 7 en 10. Het RHC is verhuisd naar het stadskantoor in Oudewater.