Verkeerschaos Hekendorp: “Haal ons uit de TomTom”

Hekendorp is de vrachtwagens in het dorp zat. Vooral buitenlandse chauffeurs rijden zichzelf geregeld vast in de smalle straatjes van de kern bij Oudewater. Sommige inwoners willen daarom nu dat Hekendorp uit de navigatiesystemen wordt gehaald.

Volgens buurtbewoner Jaap van Pooij worden buitenlandse chauffeurs vanaf de A12 door TomTom via het kleine dorpje gestuurd, terwijl de wegen niet geschikt zijn voor grote voertuigen. ”Je ziet dat de wegen veel te smal zijn voor die grote vrachtwagens. Als er een paar auto’s bijkomen, kan de vrachtwagen niet meer uitwijken en staat het binnen no time vast.”

Uit bed getoeterd

Volgens Van Pooij moet de buurt vaak ingrijpen om de situatie weer op te lossen. “Mensen worden ’s ochtends hun bed uit getoeterd, omdat er een vrachtwagen klem staat die er niet door kan”.

Ook Tim Nederhoff van eetcafé Goejanverwelle herkent de situatie, alhoewel hij er de voordelen wel van inziet. “De drukte hier op de hoek maakt dat mijn klanten wat te kijken hebben als ze op het terras zitten.”

Muurtje vervangen

Nederhoff vindt het wel vervelend dat hij in een jaar tijd het muurtje voor zijn zaak al twee keer heeft moeten vervangen, omdat het is kapot gereden door vrachtwagens.

Naast het feit dat de verkeerssituatie geregeld voor ergernis zorgt, baalt Pooij ook vanwege de kosten die het met zich meebrengt. “De schade die de wagens maken aan de wegen is enorm. De sluis in Hekendorp is een paar jaar geleden gerenoveerd voor heel veel geld. De sluis is niet ingezakt door gewone auto’s, maar door het zware verkeer. Dat verkeer hoort gewoon niet op deze wegen thuis.”

Oplossing

Pooij heeft een oplossing in gedachten. Wat hem betreft kan Hekendorp uit de gegevens van TomTom worden gehaald. Op die manier voorkom je dat buitenlandse chauffeurs het kleine dorp in worden gestuurd.

Overigens blijft Hekendorp dan nog wel vindbaar voor gewone bezoekers, omdat het in het systeem komt voor bestemmingsverkeer.

Bron: RTV Utrecht