Woerden sluit voormalige panden growshop, “burgemeester is op stoel rechter gaan zitten”

Woerden sluit voormalige panden growshop, “burgemeester is op stoel rechter gaan zitten”

De gemeente Woerden heeft twee bedrijfspanden voor een jaar gesloten. Het gaat om panden aan de Jan Kriegerstraat in Woerden en de Energieweg in Harmelen. De panden waren beide gehuurd door hetzelfde bedrijf dat handelt in materialen om planten te laten groeien. Volgens de winkeleigenaar gaat het daarbij voornamelijk om groente, fruit en kruiden. De gemeente zegt dat de spullen vooral voor hennepteelt worden gebruikt.

De gemeente, brandweer en de Belastingdienst voerden afgelopen najaar een onderzoek uit. Volgens de gemeente is daaruit gebleken dat het zeer waarschijnlijk is dat het bedrijf materialen levert om op grote schaal hennep te telen. Volgens de gemeente worden de gebouwen dan ook gesloten om te verhinderen dat de panden “weer gebruikt worden ten behoeve van de georganiseerde drugshandel.”

“ONRECHTMATIG BESLUIT”

In een eerdere reportage van RTV Utrecht ontkende de eigenaar al grootschalige hennepteelt te faciliteren. Hij zei toen: “Wij doen meer dan welke winkel dan ook om ervoor te zorgen dat onze spullen niet worden gebruikt voor criminele activiteiten.”

De winkeleigenaar benadrukt dat de panden niet van hem zijn en hij zijn huurcontract zelfs al ruim voor de sluiting had opgezegd. De gemeente benadeelt met de sluiting volgens hem dus vooral de eigenaar van de panden. “Ik denk dat de gemeente een onrechtmatig besluit heeft genomen ten aanzien van de huisbaas”, zegt hij.

Ondertussen heeft de man nog wel zijn online webwinkel. Volgens de website verkoopt hij daar ook “kweekspullen die nodig zijn om op een biologische manier groentes, kruiden en fruitsoorten te kweken.” Over eventuele hennepteelt geen woord. Natuurlijk zijn de spullen ook voor die tak van sport te gebruiken, maar: “Met een mes kan je een brood snijden, maar ook iemand doodsteken. Moet je winkels en panden sluiten die messen verkopen?”

Als de winkeleigenaar zo overtuigd is van zijn eigen onschuld, waarom zou je dan afscheid nemen van je bedrijfspanden? Volgens de man is dat enkel en alleen om economische redenen. “Het is een kosten en baten verhaal. Is het nog de moeite waard om er bepaalde uren in te stoppen?” Dat heeft dus volgens hem niks te maken met de dreigende sluiting op last van de gemeente.

Ondanks dat de winkeleigenaar dus al afscheid heeft genomen van de panden, gaat hij toch tegen de uitspraak van de burgemeester in beroep. “Ik heb vertrouwen in het rechtssysteem. Meer dan de burgemeester, want die is nu op de stoel van de rechter gaan zitten.”

Bron: RTV Utrecht