Woerdense coöperatie wil euthanasiemiddel collectief inkopen

Woerdense coöperatie wil euthanasiemiddel collectief inkopen

De Woerdense coöperatie Laatste Wil organiseert vanaf volgende maand inkoopbijeenkomsten voor leden die een dodelijk middel willen aanschaffen. Dat bevestigt voorzitter Jos van Wijk van de belangenorganisatie vandaag in NRC Handelsblad.

‘Laatste Wil’ strijdt voor het recht op een middel om zelf euthanasie te plegen. “Het geeft mensen rust om zo’n middel in huis te hebben”, aldus Van Wijk. Mensen kunnen zich vanaf januari inschrijven voor de bijeenkomsten. Eén persoon koopt het middel vervolgens in voor de leden die hem of haar daartoe hebben gemachtigd.

Veilige toepassing

Volgens de belangenorganisatie is de collectieve inkoopprocedure bedoeld om een veilige toepassing te waarborgen. “Het zou onverantwoord zijn als mensen het middel individueel kopen. Je hebt maar 2 gram nodig. Stel dat de minimale hoeveelheid een pond is, wat gebeurt er dan met de overige 498 gram van dat gevaarlijke spul?”

Als leden het middel aanschaffen, verstrekt de organisatie daarbij een kluisje om het spul in te bewaren. Het zou gaan om een legaal verkrijgbaar conserveermiddel. De naam en precieze samenstelling van het middel maakt de organisatie niet bekend, ook niet aan de leden zelf. Wel werkt een onafhankelijk toxicoloog aan een verklaring over de veiligheid en werking ervan.

Sinds de in 2013 opgerichte coöperatie in september aankondigde een middel te hebben gevonden voor euthanasie, groeide het aantal leden van ruim drieduizend naar 16.500. Van Wijk zegt niet te vrezen dat de aangekondigde werkwijze strafbaar is. Het Openbaar Ministerie kon nog niet reageren op de plannen.

Voltooid leven

De discussie over hulp bij een ‘voltooid leven’ wakkerde begin dit jaar nog aan door Nieuwsuur. In een uitzending vroeg een man met een doodswens aan D66-leider Pechtold waarom D66 een initiatiefwet had ingediend die alleen mensen van 75 jaar en ouder de mogelijkheid geeft om hulp bij zelfdoding te krijgen.

“Ik hoop dat in de toekomst onze beschaving zo ver gaat, dat als u dit bij volle bewustzijn, zonder dwang en als langdurige wens eist, dat we dat bespreekbaar maken”, zei Pechtold toen.

Eerder liet het ministerie van Volksgezondheid nog de maatschappelijke dilemma’s en juridische mogelijkheden rondom euthanasie onderzoeken. Een commissie onder leiding van Paul Schnabel concludeerde toen dat verruiming van de juridische mogelijkheden niet wenselijk is.

Bron: RTV Utrecht   Foto: Pixabay