Woerdense klimaatspijbelaars trotseren regen en straf van school “We demonstreren gewoon door”

Woerdense klimaatspijbelaars trotseren regen en straf van school “We demonstreren gewoon door”

Zo’n 5000 scholieren zijn vandaag naar Amsterdam afgereisd om te demonstreren voor een beter klimaat. Een maand geleden protesteerden de ‘klimaatspijbelaars’ ook al voor meer maatregelen om de klimaatdoelstellingen te behalen, in Den Haag. Toen waren er 10.000 jongeren op de been.

Mogelijk is het slechte weer oorzaak van de lagere opkomst, maar veel scholieren riskeerden dit keer ook straf van school. Zoals Diego Cubero van Coevorden uit Woerden. Bij de eerste klimaatmars gaf het Minkema College hem nog vrij, dit keer niet. Maar dat weerhoudt hem er niet van alsnog te gaan actievoeren. “Als ik nu niet naar Amsterdam ga, dan heb ik gevoel dat ik er niet m’n best voor heb gedaan. Misschien heb ik daar later dan ook spijt van.”

KOUD EN NAT

’s Ochtends spreekt de klimaatspijbelaar af met een aantal schoolgenoten op het treinstation in Woerden om af te reizen naar de hoofdstad. Het is koud en nat, maar als de groep aankomt bij de Dam in Amsterdam is het weer opgeklaard. “Het regent in ieder geval niet meer en ik hoop daarom dat er veel mensen naar demonstratie toekomen.”

Op de Dam is het inderdaad behoorlijk druk. Veel spijbelaars hebben borden en spanddoeken met ludieke teksten meegenomen: ‘Ride Dicks Not Cars’ en ‘Bouw Een Ark Vanwege Mark’. “What do we want? Climate Justice! When do we want it? Now!”, wordt er geroepen.

SPIJBELEN

Bij het protest treffen we ook klimaatspijbelaar Pieter Lossie uit Harmelen. Volgens de doorgewinterde actievoerder heeft premier Rutte gisteren dan wel toezeggingen gedaan, die zijn nog lang niet genoeg om het klimaat te redden. Lossie:  “Het is niet genoeg. We halen de 2 graden al niet en we moeten naar de 1,5 graden om het leefbaar te houden.”

Diego sluit zich daar bij aan. Voor het klimaat heeft ie nog best een paar uurtjes spijbelen over. “We gaan door totdat alles veranderd is wat wij willen. We willen strengere maatregelen en als dat niet gebeurt dan gaan we gewoon door.”

Bron en foto: RTV Utrecht/Peter Knieriem