Kansen voor Snellerpoort

Kansen voor Snellerpoort

Marktpartijen krijgen zo meer ruimte en vrijheid om hier kleinschalige initiatieven vorm te geven. Samen met de provincie Utrecht wordt onderzocht of het gebied op deze manier in kleine delen (‘organisch’) ontwikkeld kan worden. De gemeente verwacht dat hier vanuit de markt interesse voor zal zijn. 

Ruimte voor eigen initiatief

In 2009 is de ontwikkeling van Snellerpoort stilgelegd: er waren grote voorinvesteringen nodig om het gebied te ontwikkelen, terwijl de situatie in de woning- en kantorenmarkt verslechterde. Samen met de provincie wordt nu onderzocht of het gebied in kleinere delen ontwikkeld kan worden, waarbij meer wordt ingespeeld op initiatieven vanuit de markt, met een minimum aan regels. Geen door de gemeente opgelegd Masterplan waarin alles al is vastgelegd, maar veel ruimte voor eigen initiatief. 

Op 4 december is er een bijeenkomst geweest met diverse betrokkenen, waaronder grondeigenaren, ontwikkelaars en een vertegenwoordiging vanuit de wijk Snel en Polanen, om na te gaan hoe kansen gestimuleerd kunnen worden en belemmeringen weggenomen. Hieruit kwamen veel bruikbare ideeën naar voren. Er zal nu een plan van aanpak worden opgesteld en een zogenaamde spelregelkaart. Op basis daarvan kan bepaald worden of het gebied al dan niet organisch ontwikkeld zal worden. Ook elders in Woerden wordt op kleine schaal geëxperimenteerd met het loslaten van de traditionele regels.

Wethouder Martin Schreurs (ruimtelijke ontwikkeling): “De afgelopen jaren hebben we in Woerden al heel wat regels gesnoeid. Bij vergunningen kijken we vooral naar hoe we iets mogelijk kunnen maken. Ook nemen we een leidende positie in bij de digitalisering ervan. Daardoor heeft de aanvrager zijn vergunning sneller en bespaart de gemeente tijd en geld. De pilot ontslakken sluit hier naadloos op aan: hoe kunnen we processen verbeteren en versnellen? Ik verwacht hier veel van, zeker ook in relatie tot het organisch ontwikkelen van Snellerpoort. De bijeenkomsten tot nu toe zijn positief en inspirerend.”

Pilot ontslakken

Woerden maakt deel uit van de landelijke pilot ‘ontslakken van gebiedsontwikkeling’. Dit is een kopgroep van acht gemeenten die met het landelijk expertteam onder leiding van prof. Friso de Zeeuw (praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft) een start maken met de lokale ontslakkingsagenda: met minder regels meer ruimtelijke plannen mogelijk maken. In oktober zijn deze gemeenten tweemaal in Woerden bijeen geweest om hun verbeterde processen aan elkaar te presenteren en ervaringen uit te wisselen. Naar verwachting wordt de pilot in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond en kunnen dan de resultaten aan de raad worden gepresenteerd.