Rien van den Wijngaard nieuwe Hollandse Kaaskoning

Rien van den Wijngaard nieuwe Hollandse Kaaskoning

Rien van den Wijngaard is vrijdag gekroond tot Hollandse Kaaskoning. Hij is de vierde Woerdense kaasgrootheid die deze titel een jaar lang mag dragen.

Burgemeester Victor Molkenboer maakte vrijdagmiddag de opvolger van Bas den Hollander bekend tijdens de bijeenkomst bij Van Rossum/Stadhotel Woerden. Hij prees de combinatie van het vakmanschap en zakelijk inzicht van deze Woerdense familieonderneming die tot uitdrukking komt in de grote waardering door de culinaire wereld voor het topmerk Reypenaer. Een luxe product kaas van Hollandse bodem, vergelijkbaar met de beste wijnen uit de Bordeaux, de mooiste hammen uit Italië, de sterkste Whisky’s uit Schotland, en gerijpt in Woerden. Mede dankzij de inspanningen van de familie is Woerden een vooraanstaande kaasstad. De Reypenaer kaas wordt nog altijd traditioneel gerijpt in het kaaspakhuis uit 1905 aan de Utrechtsestraatweg.

De jury bestond dit jaar uit burgemeester Molkenboer (voorzitter) oud-kaaskoning Bas den Hollander en Woerdenaar PJ Datema (directeur Crypto2Cash).

De vertrekkende Kaaskoning Bas den Hollander gaf Rien van den Wijngaard een stevige ridderslag met het kaasmes. Daarna werd het glas geheven en uiteraard was er weer een keur aan kaas te proeven op deze vooravond van de Graskaasdag.

De nieuwe Kaaskoning kreeg, naast eeuwige roem, een kunstwerk in de vorm van twee kaasmeisjes, gemaakt door kunstenares Liesbeth Teutelink.

Foto´s Alex de Kuijper