Wmo-cliënten tevreden over ondersteuning in gemeente Montfoort

Wmo-cliënten tevreden over ondersteuning in gemeente Montfoort

Van de cliënten die in 2015 contact hebben gehad met het Sociaal Team van Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten (SWOM) geeft een ruime meerderheid aan dat men wist waar men terecht kon met de hulpvraag. Ook voelde ruim 80% van de geënquêteerden zich serieus genomen door de medewerker met wie men contact heeft gehad. Opvallend is dat bijna driekwart van de respondenten bij de SWOM en/of Ferm Werk terecht kwam via de huisarts of een andere zorgverlener. Het betekent dat de huisartsen en andere zorgverleners de SWOM (en haar taakgebieden) kennen en daar ook naar toe verwijzen als voorliggende voorziening.

Wethouder Jan Vlaar:

“Ik ben erg trots op de samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties in de gemeente Montfoort. Dit is uniek!”

In mei en juni 2016 is door een onafhankelijk onderzoeksbureau het Cliëntervaringsonderzoek Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uitgevoerd in opdracht van gemeente Montfoort. In totaal is aan 195 cliënten die in 2015 een individuele maatwerkvoorziening Wmo hadden, een vragenlijst toegestuurd. De uitkomsten in deze rapportage zijn gebaseerd op de ingevulde vragenlijsten van 91 cliënten die aan het onderzoek hebben deelgenomen waardoor de respons 47% bedraagt. Dit betekent helaas geen representatief percentage, slechts indicatief. Een representatieve respons geeft aan dat de uitkomsten mogen gelden voor de gehele populatie (alle Wmo-cliënten in Montfoort). De groep van 91 cliënten is te klein om representatief te zijn voor de gehele Wmo-populatie. De resultaten geven de gemeente wel inzicht in hoeverre de voorzieningen bijdragen aan de doelen van de Wmo op het gebied van ondersteuning van zelfredzaamheid en participatie. De Wmo verplicht gemeenten om jaarlijks onderzoek te doen naar de ervaringen van Wmo-doelgroepen.

 Contact tussen cliënt en gemeente

Een ruime meerderheid geeft aan dat men wist waar men terecht kon met de hulpvraag. Ook voelde ruim 80% van de geënquêteerden zich serieus genomen door de medewerker met wie men contact heeft gehad. Driekwart van de respondenten was er niet van op de hoogte dat men gebruik kon maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Voor de SWOM was dit aanleiding om aan Stichting MEE (de uitvoerder van onafhankelijke cliëntondersteuning) foldermateriaal te vragen en om hier nog alerter op te zijn.

Opvallend is dat men bij de SWOM en/of Ferm Werk terecht kwam via de huisarts of een andere zorgverlener, namelijk in 71% van de gevallen. Dit is zeer gunstig. Het betekent dat de huisartsen en andere zorgverleners de SWOM (en haar taakgebieden) kennen en daar ook naar toe verwijzen als voorliggende voorziening. Een goede ontwikkeling.

Kwaliteit van de ondersteuning

70% van de geënquêteerden is van mening dat de ondersteuning goed past bij de hulpvraag. Toch vindt ook 17% van de geënquêteerden dat de geboden ondersteuning niet goed past bij de hulpvraag. Een aanzienlijk deel dus. Met het Sociaal Team worden deze uitkomsten besproken en we zullen verder onderzoeken wat redenen kunnen zijn dat bij cliënten die aangaven dat de geboden ondersteuning niet past bij de hulpvraag.

Wat levert de ondersteuning de cliënt op?

Gevraagd naar het effect van de ondersteuning op het dagelijks leven van cliënten geeft tussen de 70 en 76% aan dat men door de ondersteuning beter de dingen kan doen die men wil doen, dat men zich beter kan redden door de ondersteuning en dat er een betere kwaliteit van leven wordt ervaren door de ondersteuning.

Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden op www.montfoort.nl.