ANBO: oudere digibeet niet uitsluiten

ANBO: oudere digibeet niet uitsluiten

Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit op internet gezeten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De in Woerden gevestigde ouderenbond ANBO hamert erop dat er voor deze groep alternatieven worden aangeboden.

Het zijn met name 75-plussers die het web links laten liggen, maar ten opzichte van vier jaar geleden doen zij het beter. Oudere vrouwen internetten iets minder dan mannen.

Manon Huisman van de ouderenbond ANBO zegt dat dit ze soms in de problemen kan brengen. “Het is een keuze die iedereen zelf maakt, maar de maatschappij verlangt steeds meer dat mensen online zijn. We proberen mensen te helpen met cursussen over digitaal bankieren, emailen en andere zaken.”

De ANBO vindt het belangrijk dat er alternatieven blijven bestaan voor het internet. “Bij de belastingaangifte is dat zo; als je die niet online kan doen, kun je de papieren versie opgestuurd krijgen. Wij vinden dat belangrijk. Het kan niet zo zij dat als je online niet mee kan komen je wordt uitgelsoten.”

Ouderen actief richting het web dwingen doet de ANBO niet, maakt Huisman duidelijk. “Niks moet, alles mag. Je merkt wel dat als ouderen eenmaal gaan intenetten er een wereld voor ze open gaat. Als ze bijvoorbeeld familie in het buitenland hebben, neemt dankzij Skype het contact enorm toe. Als ze eenmaal over de brug zijn, zijn ze heel enthousaist.”